Fluxys kan grootste aandeelhouder Medgaz worden

(foto Michel Houet) ©BELPRESS

De Belgische gasnetbeheerder Fluxys kan de grootste aandeelhouder worden van Medgaz, een onderzeese pijplijn die Algerijns aardgas naar Europa voert. Als enkele geplande aandeelhouderswissels doorgaan krijgt Fluxys 32 procent van Medgaz in handen.

De Spaanse aardgasverkoper Gas Natural Fenosa koopt een belang van 10 procent in de pijplijn Medgaz. Gas Natural nam de participatie over van het Algerijnse staatsgasbedrijf Sonatrach, dat met 36 procent de grootste aandeelhouder was van Medgaz.

Door de deal valt Sonatrach terug toch 26 procent van het kapitaal van Medgaz en kan het Belgische Fluxys de grootste aandeelhouder van het bedrijf worden. Fluxys tekende eind vorig jaar een akkoord om de participaties van de Spaanse energiebedrijven Endesa en Iberdrola over te nemen. Die participaties zijn samen goed voor 32 procent van Medgaz.

Torpederen

De overige Medgaz-aandeelhouders (GDF Suez en Cepsa) kunnen de deal echter nog torpederen. Zij hebben een voorkooprecht op de aandelen die Fluxys wil overnemen.

Opmerkelijk is dat Fluxys op het eerste zicht flink meer betaalt dan Gas Natural. Fluxys legt 233 miljoen euro op tafel voor een belang van 32 procent terwijl Gas Natural slechts 61,9 miljoen euro biedt op de participatie van Sonatrach. Dat impliceert dat Fluxys 18 procent meer betaalt dan Gas Natural.

Volgens sectorkenners is het verschil wellicht te verklaren door allerlei commerciële relaties tussen Sonatrach en Gas Natural, een van zijn belangrijkste klanten. Beide bedrijven werken al langer aan een deal rond Medgaz.

Bij Fluxys wil men daar geen commentaar op geven. 'Wij hebben geen zicht op de akkoorden tussen andere bedrijven', klinkt het bij Fluxys.

Medgaz is een 210 kilometer lange pijplijn tussen Algerije en Zuid-Spanje. De gaspijp van 900 miljoen euro kan 8 miljard kubieke meter aardgas per jaar vervoeren. Dat komt overeen met ruim de helft van de Belgische aardgasconsumptie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud