Fluxys mikt op Noordpoolgas

Een schip op de Noordpool ©EPA

De gasnetbeheerder Fluxys staat een stap dichter bij een contract voor het overslaan van aardgas uit het Noordpoolgebied in Zeebrugge. Fluxys heeft daarover een principeakkoord getekend met het Russische Yamal LNG.

Fluxys stelde zich eerder kandidaat voor het overslaan van Noordpoolgas. Aardgas dat gewonnen wordt nabij het Russische schiereiland Jamal in het poolgebied moet vervoerd worden in gastankers met ijsbreekfunctie. Om het gas naar andere continenten te vervoeren, was Yamal op zoek naar een haven in Europa waar het gas kan worden overgeladen naar normale gastankers.

Fluxys ondertekende vrijdagmiddag een principeakkoord met Yamal LNG om de overslag van Noordpoolgas in Zeebrugge te onderzoeken. De Belgische gasnetbeheerder zal vergunningen aanvragen en het dossier technisch voorbereiden. Er moeten echter nog heel wat berekeningen en afspraken gemaakt worden vooraleer het project een definitieve investeringsbeslissing krijgt. 

Als het project effectief doorgaat, leidt dit tot aanzienlijke extra investeringen in de Zeebrugse terminal, zegt Fluxys-CEO Walter Peeraer. 'Zeebrugge krijgt er ook een extra LNG-bron bij en de LNG-scheepstrafiek zal beduidend verhogen.'

De LNG-terminal van Fluxys in de Zeebrugse haven was een van de kandidaten, samen met LNG-terminals in Frankrijk en Spanje. Of Yamal LNG enkel met Fluxys voortpraat over overslag in Europa is niet duidelijk. Mogelijk bekijkt Yamal LNG ook een overslagplaats in Spanje. De Spaanse gasgroep Gas Natural is immers een van de grootste afnemers van het Noordpoolgas.

Yamal LNG zet wel al een serieuze stap in de richting van Zeebrugge. 'We zien Fluxys als een betrouwbare partner-expert die ons het vooruitzicht biedt op een wederzijds gunstige samenwerking op lange termijn', zegt Gabriel Brecque, verkoopdirecteur van Yamal LNG.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud