Fluxys neemt gigatank Zeebrugge in gebruik

De opslagtank in Zeebrugge is groot genoeg om een Airbus A380 te verstoppen. ©Jonas Lampens

De gasnetbeheerder Fluxys Belgium heeft op de lng-terminal in Zeebrugge de bouw van zijn vijfde en grootste tank afgerond. Zeebrugge wordt daarmee een draaischijf voor vloeibaar aardgas uit Rusland.

Op de Fluxys-terminal in Zeebrugge is eind december de vijfde opslagtank in gebruik genomen. Vanuit de reusachtige tank werd vloeibaar aardgas (lng) overgeladen op het tankerschip Yenisei River, maakte Fluxys Belgium  dinsdag bekend. Met een capaciteit van 180.000 kubieke meter lng is het de grootste opslagtank van Fluxys in Zeebrugge. De tank is groot genoeg om een Airbus A380 in te stoppen. De werkzaamheden startten midden 2015.

De nieuwe opslagtank moet dienen als draaischijf voor Russisch gas afkomstig van Yamal in Siberië. Van daar wordt het vloeibaar aardgas met ijsbrekers naar Zeebrugge gebracht waar het kan worden overgeladen op gewone lng-tankers. Die zijn goedkoper en kunnen de lng transporteren naar elders in de wereld, zoals naar Azië. Dankzij de tank zullen de ijsbrekers en de gewone lng-tankers niet langer tegelijkertijd op de terminal moeten aanmeren om het gas te kunnen overladen.

Meer dan 200 extra schepen

'De terminal is nu een volwaardige schakel in de logistieke keten voor de wereldwijde levering van lng vanaf de Yamal-productieterminal in Siberië', zegt Pascal De Buck, de CEO van Fluxys Belgium. 'De haven van Zeebrugge zal het scheepsverkeer merkbaar zien toenemen.'

Het Yamal-contract van Fluxys loopt 20 jaar en kan jaarlijks tot 8 miljoen ton lng-overslag opleveren. Dat komt overeen met mogelijk meer dan 200 schepen per jaar die bijkomend aanmeren in Zeebrugge.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud