Fluxys splitst aandeel in 100

Walter Peeraer, de ceo van Fluxys (foto Sofie Van Hoof) ©Sofie Van Hoof

Gasnetbeheerder Fluxys gaat zijn aandeel in 100 splitsen om de liquiditeit van de beurshandel te verhogen. Het aandeel Fluxys noteerde vandaag aan 3.205 euro en is al jaren een van de duurste aandelen van de Brusselse beurs.

Fluxys wordt beschouwd als een 'goede huisvader'-aandeel, maar door zijn hoge prijs blijft het verhandelde volume op de beurs laag, klinkt het in een persbericht. De splitsing zou de toegankelijkheid van het aandeel moeten verhogen.

Als de aandeelhouders het splitsingsvoorstel op 8 mei goedkeuren, zal het aandeel de dag nadien in 100 worden gesplitst. Fluxys is nu met een beurskoers van 3.205 euro het op één na optisch duurste aandeel van het Brussels koersenbord, na Serviceflats Invest (13.602 euro).

Fluxys meldt ook dat de groepswinst vorig jaar uitkwam op 122 miljoen euro. Dat is zowat een halvering tegenover het resultaat van 2010, maar dat boekjaar boekte Fluxys een eenmalige winst van ruim 122 miljoen euro door de verkoop van zijn niet-Belgische participaties aan moederbedrijf Fluxys G. Zonder rekening te houden met die eenmalige elementen, is de winst min of meer gelijk gebleven.

Fluxys kondigde eerder deze week aan dat het zijn financiële structuur zal optimaliseren en zijn beschikbare reserves integraal zal uitkeren. Dat tesamen met de uitkering van de winst van 2011, levert de aandeelhouders een superdividend van 888 euro bruto (666 euro netto) per huidig aandeel of 8,88 euro bruto (6,66 euro netto) per gesplitst aandeel.

De gasnetbeheerder zegt dat het dit jaar 111 miljoen euro zal investeren in ons land. Het project voor een nieuwe gasleiding van Zeebrugge naar het Franse Duinkerke verloopt volgens plan. Als het door de regulatoren wordt goedgekeurd, zal Fluxys hier 150 miljoen euro in investeren.

Na jaren van onzekerheid is er eindelijke duidelijkheid rond de waarde van bepaalde transitcontracten die Fluxys enkele jaren geleden overnam van Distrigas. De waarde van die contracten bedraagt 282 miljoen euro, ruim 68 miljoen minder dan de overnameprijs. Dat verschil wordt evenwel bijgepast door een borg van de voormalige aandeelhouders van Distrigas. De waardeaanpassing heeft geen netto invloed op de rekeningen van Fluxys. 

Het bedrijf geeft geen concrete vooruitzichten voor het lopende boekjaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud