Fluxys versterkt zich in Russisch gas

Foto Michel Houet ©BELPRESS

Gasnetbeheerder Fluxys heeft een bijkomend belang van ruim 5 procent gekocht in de Duitse pijpleiding NEL. Die vervoert Russisch aardgas in de richting van ons land.

Fluxys, dat al 19 procent bezit van NEL, koopt 4,78 procent extra in het Duitse pijpleidingbedrijf. De Belgische gasnetbeheerder koop het belang over van de Duitse energiereus E.ON, die 10 procent van NEL bezat. Daardoor stijgt het belang van Fluxys naar 23,9 procent, bevestigt een woordvoerder van het bedrijf.

De pijpleiding NEL, die momenteel in aanbouw is, is een belangrijke link voor de aanvoer van Russisch gas naar West-Europa. Ze sluit aan op Nord Stream, een nieuwe grote onderzeese pijplijn die Russisch aardgas via de Baltische zee naar het Noorden van Duitsland voert. NEL zorgt voor een 440 kilometer lange verbinding naar het westen, tot in de buurt van Bremen. Van daar kan het gas via andere pijpleidingen naar Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk stromen.

Gazprom

Fluxys kocht zich enkele jaren geleden in bij NEL om een vinger in de pap te hebben in de gasstromen vanuit Rusland. De pijplijn die ruim 1 miljard euro zal kosten, kan 20 miljard kubieke meter aardgas per jaar vervoeren. Dat is iets meer dan het jaarlijkse gasverbruik in ons land. Ze zal eind dit jaar in gebruik worden genomen.

De Nederlandse gasnetbeheerder Gasunie koopt de resterende aandelen van E.ON. Het belang van Gasunie stijgt daardoor met 5,1 procent tot 25,1 procent. Zowel de aankoop van Fluxys als die van Gasunie moeten nog goedgekeurd worden door de Duitse concurrentieautoriteiten.

Het Duitse bedrijf Wingas, dat gecontroleerd wordt door het Russische Gazprom, is met 51 procent de hoofdaandeelhouder van NEL.

Net4Gas

Ondertussen raakte ook bekend dat het consortium Allianz/Borealis 1,8 miljard euro biedt op het Tsjechische gasnetbedrijf Net4Gas. Volgens de Tsjechische krant Hospodarske Noviny ligt dat bod iets hoger dan de 1,75 miljard euro die de Tsjechische groep EPH bood.

Ook Fluxys was kandidaat in de overnamestrijd rond Net4Gas. Het Belgische bedrijf maakte deel uit van een consortium geleid door het fonds Global Infrastructure Partners (GIP). Enkele dagen geleden lekte al uit dat Fluxys waarschijnlijk naast Net4Gas zou grijpen, omdat Allianz en Borealis het beste bod hadden gedaan.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud