Advertentie
Advertentie

Frankrijk maakt verdere privatisering Engie mogelijk

Engie is eigenaar van het Belgische energiebedrijf Electrabel. ©Belgaimage

De Franse regering maakt de weg vrij om aandelen te verkopen van Engie, het moederbedrijf van Electrabel.

De Franse regering heeft dinsdag een nieuwe wet voorgesteld, die de verdere privatisering van het energiebedrijf Engie  mogelijk maakt. 

De Franse staat bezit vandaag 24 procent van het kapitaal en 33 procent van de stemrechten in Engie. De huidige wetgeving verbiedt de Franse overheid minder dan een derde van de stemrechten in handen te hebben. 

Het toekomstige 'Plan d’action pour la croissance et la transformation des entreprises' wil die beperking schrappen. Daardoor kan de Franse overheid extra aandelen in Engie verkopen.

De nieuwe wet, die volgende week moet worden goedgekeurd door de regering, zal niet preciseren hoeveel de Franse staat mag verkopen van Engie. Wel wil de staat zijn 'gouden aandeel' in Engie behouden, waarmee het de verkoop van bepaalde strategische activa, zoals voor gastransport, kan verhinderen.

Loterij 

Het plan voorziet in dezelfde mogelijkheid voor de nationale luchthaven ('Aéroports de Paris'), waarvan de Franse staat de helft bezit, en voor de nationale loterij (Française des jeux), die voor 72 procent in handen is van de Franse staat.

De plannen circuleerden eerder al, maar werden nu bevestigd. De regering wil de oprbengst van de mogelijke verkopen in een innovatiefonds steken.

Kerncentrale

Engië is België eigenaar van het energiebedrijf Electrabel. Vorige maand bleek nog dat Engie haar Belgische dochter wil herstructureren. Engie sluisde 1,6 miljard euro van Electrabel naar Parijs en koestert plannen om Electrabel fors in te krimpen. Zo wil Engie de kosten voor de ontmanteling van de Belgische kerncentrales en voor het langetermijnbeheer van het nucleaire afval onder controle houden.

Voorzitter van Engie is sinds kort Jean-Pierre Clamadieu, de voormalige CEO van het Belgische chemiebedrijf Solvay.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud