Advertentie

Franse stroomnetbeheerder wil België bijspringen

Een hoogspanningspost van RTE nabij Parijs. ©RV DOC

De beheerder van het Franse elektriciteitsnet RTE werkt met zijn Belgische tegenhanger Elia samen om de exportcapaciteit naar België te verhogen deze winter. Dat heeft RTE donderdag aan het Franse persagentschap AFP gemeld.

In ons land dreigt komende winter een stroomtekort, nu verschillende kernreactoren stil zijn komen te liggen. Bij strenge koude zouden bepaalde delen van het net afgeschakeld kunnen worden, om een algemene panne te vermijden.

'In het geval van risico deze winter, zal RTE nieuwe nog experimentele oplossingen gebruiken', aldus topman Pierre Bornard van RTE. Dat zou er concreet in bestaan dat Elia op de punten waar het Franse en Belgische stroomnet verbonden zijn, toestellen zou plaatsen waarmee de spanning op de lijnen uitzonderlijk kan worden verhoogd.

Een dergelijke ingreep is enkel mogelijk bij strenge koude of een krachtige, aanhoudende wind. Die moet ervoor zorgen dat de lijnen in kwestie niet oververhit geraken. Bornard benadrukt wel dat zoiets enkel kan binnen de limieten van de netcapaciteit, en dat het hoogstens enkele uren kan volgehouden worden.

Belgisch staatssecretaris Catherine Fonck zei woensdag in de bevoegde Kamercommissie nog dat tegen 15 oktober de grote informatiecampagne rond het afschakelplan bij een dreigend stroomtekort klaar zal zijn. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud