Gazprom stelt ultimatum aan Oekraïne uit

Alexei Miller, CEO van Gazprom (rechts). ©Reuters

Het Russische Gazprom draait de gaskraan voor Oekraïne nog niet dicht. Oekraïne krijgt een week uitstel, omdat het een eerste betaling uitvoerde.

Het Russische Gazprom had Oekraïne voor een ultimatum gezet: de levering van gas zou op 2 juni worden stopgezet als Oekraïne niet betaalde. Het land had teveel schulden opgebouwd, vond Gazprom.

Vandaag werd bekendgemaakt dat het ultimatum een week wordt opgeschoven. Oekraïne heeft een eerste schijf van 786 miljoen dollar (577 miljoen euro) betaald, zodat Gazprom alsnog gas blijft aanvoeren.

De betaling opent de deur voor nieuwe onderhandelingen tussen Kiev en Gazprom. Oekraïne hoopt een lagere prijs te kunnen bekomen. 'Maar het overschot moet dan wel worden betaald voor 9 juni', stelde Alexei Miller, de CEO Van Gazprom. Naar schatting heeft Oekraïne voor 2,24 miljard dollar aan schulden openstaan bij Gazprom.

Europa haalt een derde van zijn aardgas uit Rusland. Een deel daarvan komt via Oekraïne.

In Moskou reageren beleggers positief op het nieuws van de Oekraïense betaling. De Micex stijgt 1,6 procent rond 10.15 uur (Belgische tijd).

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud