GDF Suez haalt windenergieconcessie op Noordzee binnen

Een windmolenpark van GDF Suez in Frankfrijk ©Foto GDF Suez

Op de valreep stapt ook energiereus GDF Suez in een windenergieconcessie op de Noorzee. Woensdag haalde Mermaid de allerlaatste concessie binnen. De GDF Suez-dochter Electrabel is voor 35 procent eigenaar van dat consortium.

Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad donderdag. De Tijd had drie weken geleden al gemeld dat de kans groot was dat GDF Suez een 'offshore troostprijs' zou krijgen in ons land.

Mermaids overige aandeelhouder is Otary, een krachtenbundeling van acht bedrijven en investeringsmaatschappijen die al zeer nauw betrokken zijn bij andere windenergieprojecten op zee. De huidige minister van Economie, Johan Vande Lanotte, was een tijdlang voorzitter van Otary en lag naar verluidt mee aan de basis van de deal met GDF Suez.

Staatssecretaris voor Energie, Melchior Wathelet, zette woensdag het licht op groen voor Mermaid. Dit consortium had de beste papieren, luidde het. Mermaid kreeg de voorkeur boven Northwest, dat bekende aandeelhouders heeft zoals de supermarktgroep Colruyt en de Waalse financier Albert Frère.

Het betreft de verste in zee gelegen concessie. Het is de bedoeling daar het allergrootste van de zeven offshoreparken te gaan bouwen, met maximaal 73 windturbines die samen goed zijn voor een vermogen van 482 megawatt.

De bouw is gepland tegen 2018. Of het er ook effectief komt, hangt eveneens af van de versterking van het hoogspanningsnet in West- en Oost-Vlaanderen door hoogspanningsnetbeheerder Elia.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud