GDF Suez-topman: 'Electrabel is geen melkkoe'

Gérard Mestrallet, topman van de Franse energiegroep GDF Suez. ©Reuters

De nucleaire taks van 550 miljoen euro per jaar die aan Electrabel is opgelegd, is niet houdbaar in het licht van de ernstige crisis waarin de Europese energiesector zit. De regering moet zich realiseren dat energiebedrijven geen melkkoeien zijn. Dat zegt Gérard Mestrallet, de topman van GDF Suez, het moederbedrijf van Electrabel, zaterdag in een interview met Le Soir.

'We hebben die taks nooit aanvaard. We bestrijden ze met alle rechtsmiddelen', aldus Mestrallet. Hij benadrukt dat zijn groep de voorbije vijf jaar 2,2 miljard euro belastingen heeft betaald, waarvan 638 miljoen euro in 2012. 'We zijn veruit de grootste belastingbetaler in België. De aanslag op de groep is nog nooit zo groot geweest, terwijl de rendabiliteit nooit zo laag lag', klinkt het.

Onlangs raakte nog bekend dat Electrabel vorig jaar het eerste verlies leed in zijn geschiedenis.

Mestrallet gaat de komende weken een onderhoud vragen met premier Elio Di Rupo en staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet om de nucleaire taks te bespreken. 'Dat niveau van 550 miljoen euro is niet houdbaar, we lijden er verlies door', aldus Mestrallet. 'Ik zou met de regering tot een akkoord willen komen over de duur ervan.'

De topman van GDF Suez voegt nog toe dat hij niet begrijpt waarom de Belgische regering de bouw van nieuwe centrales wil stimuleren, terwijl verschillende fonkelnieuwe centrales stilgelegd moeten worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud