General Electric bouwt grootste windmolen ter wereld

De Haliade-X van GE. ©GE

De apparaten zijn bijna even hoog als de Eiffeltoren en hebben wieken met de lengte van een voetbalveld.

De Haliade-X is het nieuwe paradepaardje van General Electric. De turbine staat 220 meter boven zeeniveau en de totale hoogte is 260 meter. Daarmee benadert de windmolen de hoogte van de Eiffeltoren (324 meter). De molen moet 45 procent meer energie kunnen produceren dan de grootste windmolens die nu op de markt zijn. De Haliade zou vanaf 2021 de Europese wateren kunnen opduiken. 

De drie wieken hebben elk een lengte van 107 meter, langer dan een gemiddeld voetbalveld. De molen heeft een capaciteit van 12 megawatt, genoeg om 16.000 huishoudens van stroom te voorzien.

De nieuwste windmolen van GE is bijna even hoog als de Eiffeltoren in Parijs. ©GE

GE zegt dat de nieuwe windmolens in een windmolenpark aan elkaar te koppelen zijn, waardoor een capaciteit van 750 megawatt ontstaat: ruim voldoende voor 1 miljoen huishoudens. Ter vergelijking: de kerncentrales 3 en 4 van Doel hebben elk een productiecapaciteit van iets meer dan 1.000 megawatt.

Oostende

Het gevaarte van GE onttroont de windmolens die op dit moment in de Noordzee worden gebouwd voor het Belgische Rentel-windmolenpark. Daar komen windturbines die tot 182 meter boven het zeeniveau uitsteken. Het park van 42 windmolens moet jaarlijks 300.000 gezinnen van groene stroom voorzien.

De nieuwe windmolen van GE past in de race naar almaar grotere windmolens. Die zijn nodig om in de zeer competitieve wereld van de windmolenmakers rendabel te blijven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud