netto

Gezinnen opnieuw dol op zonnepanelen

©Belga

In Vlaanderen kwam er vorig jaar 188 megawatt aan zonnepanelen bij. Dat komt neer op een aangroei van 8 procent en de grootste groei in vijf jaar.

De spectaculaire toename van het aantal zonnepanelen in de periode 2009-2011, te danken aan zeer royale subsidies, ligt achter de rug, maar ook vorig jaar kwamen er flink wat zonnepanelen bij. Er kwamen 9.752 installaties bij tot 284.105, een groei van 3,6 procent. Dat blijkt uit cijfers van sectorfederatie ODE-PV Vlaanderen.

Het overgrote deel zijn kleine installaties van minder dan 10 kilowatt bij particulieren. 'Dankzij de goede terugverdientijd door onder andere de terugdraaiende teller hebben kleine installaties veel succes', klinkt het bij PV Vlaanderen.

Zonnedelen

Er werden daarnaast ook 20 middelgrote installaties gebouwd. PV Vlaanderen verwacht dit jaar een verdere groei voor grotere installaties door een nieuwe steunberekening en het concept van zonnedelen. Particulieren kunnen dan investeren in grote installaties van bedrijven of gemeenten waarbij het eigen aandeel wordt verrekend in de stroomfactuur.

In totaal kwam er in 2017 188 megawatt bij (+8 procent), de grootste aangroei in vijf jaar. Vlaanderen telt nu zonnedaken met een vermogen van  2.539 megawatt, een productiecapaciteit die overeenkomt met de capaciteit van 2,5 kernreactoren.

Ter vergelijking, vorig jaar kwamen er in Vlaanderen 80 nieuwe windturbines bij, samen goed voor 226 megawatt bijkomend vermogen. Het totale windvermogen bedraagt nu 1148 megawatt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud