Advertentie

Gimv 'bevriest' activa Electrawinds

Biostoom in Oostende, de grootste centrale van Electrawinds (Dries Luyten)

Na een juridische actie van de Vlaamse investeringsmaatschappij Gimv mag het noodlijdende groenestroombedrijf Electrawinds geen activa verkopen. De rechter legde een dwangsom op van 25 miljoen euro.

Gimv en het gelieerde DG Infra+ hebben deze vrijdagochtend een eenzijdig verzoekschrift ingediend bij de Oostendse rechtbank van koophandel om de verkoop van activa te verhinderen. De rechtbank ging daarop in en legde een dwangsom op van 25 miljoen euro per verkocht actief. Dat bevestigden verschillende bronnen aan De Tijd.

De verkoop van activa is daarmee een tijd de facto onmogelijk. De dwangsom loopt tot de rechtbank een uitspraak doet over Electrawinds' aanvraag om gebruik te maken van de zogenaamde WCO-procedure (Wet op de Continuïteit van Onderneming). Electrawinds vroeg maandag bescherming tegen zijn schuldeisers via de WCO-procedure. De rechtbank houdt donderdag een zitting over de zaak. Een uitspraak wordt een week later verwacht.

Daarmee torpedeert Gimv vooral de plannen van de Limburgse afvalverwerker Bionerga. Die zit in de laatste fase van de overname van Biostoom, het belangrijkste actief van Electrawinds. Bionerga, dat gecontroleerd wordt door de Limburgse gemeentelijke holding Nuhma, zou volgende week al Biostoom kunnen kopen. Daardoor zou Electrawinds weer wat geld binnenkrijgen in zijn compleet lege kas.

Maar het financieel consortium geleid door de Vlaamse investeringsmaatschappij Gimv en het fonds Fortino van ex-Telenet-topman Duco Sickinghe wil deze verkoop te allen prijze verhinderen. Het consortium, dat al enkele voorstellen voor een herkapitalisatie op tafel legde, wil immers Biostoom behouden als onderdeel van Electrawinds. De installatie waar stroom wordt opgewekt door de verbranding van afval is een van de grootste winstmotoren van Electrawinds.

 

Gimv, de grootste partij in het financiële consortium, heeft hoge achtergestelde leningen uitstaan bij Electrawinds. Als belangrijke schuldeiser wil Gimv, net als de banken, over de schouders van het bedrijf kijken bij de verkoop van Biostoom. 'Ze willen nagaan of die verkoop technisch en economisch correct gebeurt en of hun positie als schuldeiser niet in het gedrang komt', zegt een bron bij het dossier.

'Het is in het belang van de aandeelhouders en andere investeerders dat alle activa bijeen blijven en niet snel verkocht worden', zegt een woordvoerder verbonden aan het consortium.

Bionerga is niet te spreken over de pogingen om de verkoop te verhinderen. 'Het verkoopproces is unaniem goedgekeurd door de raad van bestuur van Electrawinds. Ook de vertegenwoordiger aangeduid door de Gimv heeft er mee ingestemd', zegt Bionerga-voorzitter Ludo Kelchtermans aan De Tijd. 

Hij merkt ook op dat het financiële plan van Fortino-Gimv, waar later ook de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV zich bij aansloot, voorziet in een gedeeltelijke verkoop van Biostoom. 'Aan slechtere voorwaarden dan wat wij nu bieden.'

Kelchtermans beschuldigt Gimv er van om enkel oog te hebben voor haar eigen belangen en niet voor het bedrijf en de werknemers. 'De verkoop van Biostoom levert geld op. Als de verkoop verhinderd wordt, kunnen de lonen van de werknemers niet betaald worden', zegt Kelchtermans.

Bij Gimv vallen deze opmerkingen niet in goede aarde. 'Bij ons weten is ons reddingsplan het enige dat vers geld voor Electrawinds op tafel legde', zegt een woordvoerder. Er is ook nog geen formele goedkeuring gegeven voor de verkoop.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud