Golf van processen tegen kerncentrales

©BELGA

Er ontstaat een lawine van rechtszaken tegen de Belgische kernreactoren in Doel en Tihange.

Milieubewegingen, buurtbewoners, concurrenten uit binnen- en buitenland openen diverse rechtszaken tegen die reactoren van het energiebedrijf Electrabel (Engie). Ze verzetten zich tegen de levensduurverlenging van de oudste kerncentrales (Doel 1 & 2 en Tihange 1) én de beslissing om de zogenaamde scheurtjesreactoren Doel 3 en Tihange 2 opnieuw op te starten.

Het Duitse Aken, het Nederlandse Maastricht en enkele andere grensgemeenten maakten gisteren via een persconferentie bekend dat ze naar de rechter stappen om de reactoren in Tihange stil te laten leggen. Daarvoor wordt gekeken naar procedures bij de Raad van State, de Brusselse rechtbank van eerste aanleg én de Europese Commissie. In de gemeenten over de grens is men bezorgd over de veiligheid na de vele berichten over incidenten in Tihange en Doel.

Daarnaast werken een aantal energiebedrijven uit binnen- en buitenland aan een klacht bij de Europese Commissie, vernam De Tijd. Het gaat om de energiecoöperatie Ecopower en andere concurrenten van Electrabel. Zij vinden dat de uitbater van de kerncentrales illegale staatssteun heeft gekregen via de levensduurverlenging van Doel 1&2 met tien jaar. Ze viseren daarbij ook de nucleaire conventie die minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) met Electrabel heeft gesloten.

Eerder raakte al bekend dat er rechtszaken van Greenpeace (Raad van State), Bond Beter Leefmilieu (Grondwettelijk Hof) en de actiegroep Nucléaire Stop Kernenergie (Rechtbank eerste aanleg Brussel) werden gestart tegen het opnieuw laten draaien van de Belgische kernreactoren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud