Advertentie

Groen licht voor omstreden Australische koolmijn

De bouw van het gigantische mijnproject leidde tot heel wat protest in Australië. ©AFP

De Australische overheid heeft haar fiat gegeven voor een gigantisch steenkoolmijnproject in Queensland. De bouw is controversieel omdat hij enorme schade dreigt toe te brengen aan het Groot Barrièrerif.

In de Australische steden Melbourne, Sydney, Brisbane en Cairns trokken eind vorig jaar duizenden betogers de straat op tegen de plannen van de Indiase mijngigant Adani. Die wil in het noordoosten van Australië, tussen Cairns en Brisbane, een gigantische steenkoolmijn bouwen en ontginnen.

Zwaaiend met rode borden met daarop 'Stop Adani' eisten de actievoerders dat de Australische overheid de plannen zou tegenhouden omdat ze schade zullen berokkenen aan het nu al bedreigde Great Barrier Reef, het grootste koraalrif ter wereld en één van grootste en belangrijkste ecosystemen van onze planeet.

Tevergeefs, zo blijkt nu. De federale overheid keurde dinsdag de grondwaterplannen goed, een van de laatste obstakels voor een definitief fiat. Dat gebeurde volgens de Australische media onder druk van lokale politici in Queensland die hopen munt te slaan uit de 10.000 directe en indirecte jobs die Adani met het project belooft.

Grootste koolmijn van Australië

De Indiase miljardair Gautam Adani - een vriend van de Indiase premier Narendra Modi - lanceerde zijn controversiële mijnbouwproject bijna tien jaar geleden maar moest onderweg zijn plannen herhaaldelijk aanpassen. Aanvankelijk zou de steenkoolmijn, met zes open en vijf ondergrondse putten over een oppervlakte van 450 vierkante kilometer, 16,5 miljard Australische dollar kosten en was een concessie gevraagd voor 150 jaar.

28 miljoen ton
Steenkool
De Indiase miljardair Gautam Adani wil in Australië 28 miljoen ton steenkool ontginnen in een nieuw te bouwen mijn.

Maar toen de banken niet toehapten om het megaproject te financieren, schroefde Adani zijn investering terug tot 2 miljard Australische dollar - 1,3 miljard euro - en beloofde hij het met eigen middelen te financieren, zonder overheidssubsidies. Adani schroefde zijn ontginningsambities terug van 60 naar gemiddeld 28 miljoen ton per jaar en dat voor een periode van 60 jaar.

In die concessietermijn wil de Indiase investeerder 2,3 miljard ton steenkool naar boven halen. Daarmee wordt Carmichael een van de grootste steenkoolmijnen ter wereld. De uitbating vergt ook grote infrastructuurwerken. Om de steenkool te exporteren - het gros zal richting India gaan - moeten bijna 400 kilometer extra spoorwegen worden aangelegd. Onder meer naar de kusthaven Abbot Port, dat daarmee de grootste steenkoolhaven ter wereld wordt.

Onder vuur

Het plan ligt al jaren onder vuur. Om allerlei redenen. Economen twijfelen aan de economische voordelen en de financiële haalbaarheid van het project. Zeker omdat het om steenkool gaat van lage kwaliteit met veel (schadelijke) kolenas. Ook het beloofde aantal jobs wordt in twijfel getrokken. Volgens sommigen zal het aantal directe jobs beperkt blijven tot 1.500.

Milieubewegingen en de de Australian Conservation Foundation zeggen dat de mijn een 'verschrikkelijke impact' zal hebben op het klimaat. Het Groot Barrièrerif dreigt volgens hen bezoedeld te worden door vervuild steenkoolwater en afval van de mijn. Voor de uitbating van de gigantische mijn is naar verwachting 12 miljard liter water per jaar nodig, dat zijn dertien Olympische zwembaden per dag. Daarvoor zal voor miljarden liters water uit de ondergrond worden getrokken.

Verkiezingen

De mijn zal volgens milieu-experten bovendien goed zijn voor gemiddeld 77 miljoen ton CO2-uitstoot per jaar. Ter vergelijking: de haven van Antwerpen, de tweede chemiecluster ter wereld, stoot jaarlijks ongeveer 18 miljoen ton CO2 uit. De petroleumhaven Rotterdam stoot circa 32 miljoen ton uit.

Het Carmichael-project moet nog worden goedgekeurd door de lokale overheden en de deelstaat Queensland. Volgende maand vinden in Australië federale verkiezingen plaats. Het is niet uitgesloten dat het hele Adani-dossier opnieuw op tafel komt mocht de oppositie, die nu in poleposition ligt, de verkiezingen winnen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud