Groen maakt geheim nucleair akkoord bekend

©BELGA

Groen-fractieleider Kristof Calvo gaat de geheime conventie van de Belgische regering en energiereuzen Electrabel en EDF bekend maken.

Groen legt zich niet neer bij de plannen van minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) om het geheime nucleaire contract over de levensduurverlenging van kernreactor Tihange 1 slechts beperkt bekend te maken. De zogenaamde nucleaire conventie over Tihange 1 is een document dat van kernenergiebedrijven Electrabel en EDF Belgium en hun Franse moederbedrijven GDF Suez (Engie) en EDF niet mag worden vrijgegeven. Na een beslissing van de Federale Beroepscommissie voor de toegang tot milieu-informatie én kritiek in het parlement, besloot Marghem de conventie toch beperkt vrij te geven. Een aantal parlementsleden zal de conventie kunnen inkijken in een zogenaamde dataroom. Ze mogen het document dat talrijke ingewikkelde formules bevat echter enkel lezen en geen kopie maken.

Groen-Kamerfractieleider Kristof Calvo is het met die aanpak niet eens: ‘Dat is een stap achteruit en geen transparantie want in de vorige legislatuur kregen parlementsleden nog een kopie van het document.’ Calvo wil volledige transparantie over het document omdat de regering-Di Rupo België voor 10 jaar engageerde rond Tihange 1. De Tijd schreef eerder al dat België de schade moet vergoeden als het land alsnog zou morrelen aan de levensduurverlenging.

Calvo zal de conventie niet zomaar ergens online zetten, maar publiek maken via een resolutie. De groene partij zal vandaag een een resolutie neerleggen met de inhoud van de conventie en de kritiek erop. Omdat alle resoluties op de website van de Kamer gepubliceerd worden, zal de inhoud voor iedereen beschikbaar zijn.

In de nucleaire conventie werden praktische details over de verlenging van de levensduur van reactor Tihange 1 van 2015 tot 2025 geregeld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud