Advertentie

Groene stroom in Vlaanderen komt vooral uit ... Noorwegen

© /Hollandse Hoogte

Dertig procent van het stroomverbruik in Vlaanderen heeft een groen karakter. Uit onderzoek blijkt dat het overgote deel daarvan uit Scandinavië komt en dan vooral uit Noorwegen.

Als u een groenestroomcontract heeft, betekent dat niet per definitie dat u thuis stroom uit zonnepanelen, windmolens, biomassa of waterkracht gebruikt. Stroom heeft namelijk geen kleur. Op een elektron kan je nu eenmaal geen etiket plakken.

Maar u krijgt wel de garantie dat er 'ergens' groene stroom - zoveel als u verbruikt - op het net wordt gezet. Daarvoor is een systeem van Garanties van Oorsprong (GO) in het leven geroepen. Voor elke megawatt groene stroom Electrabel en andere leveranciers verkopen, moeten ze zo'n GO kunnen voorleggen. Die GO's kunnen ze halen uit eigen groenestroomproductie of kopen in bijvoorbeeld Scandinavië of Frankrijk.

Uit onderzoek van de Vlaamse energieregulator VREG blijkt dat de geleverde stroom in Vlaanderen vooral (27%) gedekt wordt door GO's afkomstig van waterkrachtcentrales in Noorwegen. (zie grafiek hieronder)

Opvallend is dat het aandeel van Vlaamse GO's op een jaar tijd zowat verdubbeld is tot 21 procent. Volgens Dirk Van Evercooren (VREG) heeft dat onder andere te maken met de specifieke wens van bedrijven en particulieren om stroom uit Vlaanderen te gebruiken. Door het spel van vraag en aanbod ligt de prijs die leveranciers betalen voor Vlaamse GO's evenwel een stuk hoger dan bijvoorbeeld Noorse GO's.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud