Advertentie

‘Grootste vraagteken voor stroombevoorrading is het weer'

©Photo News

De stroomnetbeheerder Elia is gerust in de bevoorrading volgende week. ‘Het risico op het activeren van het afschakelplan is uiterst klein. Maar er is wel een kans dat er nieuwe prijspieken komen’, zegt Elia-CEO Chris Peeters.

De eerste weken van wat de elektriciteitssector als de winterperiode beschouwt, zijn we goed doorgekomen dankzij tal van maatregelen, zoals het aanschakelen van oude centrales. Voor de rest van de winter hangt veel af van wanneer de stilliggende kerncentrales opnieuw zullen draaien.

‘En het weer speelt een cruciale rol’, benadrukt Peeters. ‘Als de kerncentrales niet opstarten en het is koud in Frankrijk, komen we in een kritieke situatie. Veel Franse gezinnen verwarmen elektrisch. Voor elke graad dat het kouder wordt, hebben de Fransen 2.000 megawatt (twee kernreactoren) extra nodig.’

Frankrijk kan ons land van stroom voorzien, maar op de koudste dagen moet het zelf op import rekenen. Als Frankrijk in plaats van 1.500 megawatt naar België te exporteren zelf zoveel stroom uit Nederland haalt, is de impact voor ons land enorm. Dan verliezen we niet alleen de 1.500 megawatt uit Frankrijk, maar kunnen we ook 1.500 megawatt minder uit Nederland halen. Het totaal, 3.000 megawatt, is veel, want de hele importcapaciteit uit onze twee buurlanden ligt rond 5.500 megawatt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud