Grote verbruikers betaald om stroom af te nemen

©Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Veel wind en zes van de zeven kerncentrales die draaien zorgen vandaag/zondag voor negatieve stroomprijzen. Grote verbruikers worden met andere woorden betaald om elektriciteit af te nemen.

Afgelopen najaar draaide ons land op amper één kerncentrale. Gevolg: de stroomprijzen piekten, met prijzen tot 500 euro per megawattuur in november. Maar zondag is er een heel ander beeld te zien. Stroom wordt op de groothandelsmarkt verhandeld aan 13 euro per megawattuur, met zelfs enkele uren van negatieve stroomprijzen tot - 5 euro per megawattuur.

Grote afnemers zoals chemische bedrijven worden dan betaald om stroom te verbruiken. De reden is een combinatie van weinig vraag en veel aanbod. Het is al dagen fors aan het waaien en zes van de zeven kerncentrales leveren elektriciteit. Dat onevenwicht op de markt zorgt voor negatieve prijzen.

Dertig keer per jaar

'Het komt meer en meer voor, tot dertig dagen per jaar op dit ogenblik', legt energie-ondernemer André Jurres uit. 'Zowel kernenergie als windturbines zijn niet flexibel. Kerncentrales kosten te veel om ze af te zetten', aldus de oprichter van Essent en NPG Energy, vandaag CEO van Volt Energy.

Negatieve stroomprijzen zijn een slechte zaak, aldus de energiespecialist. 'Het toont aan dat de markt niet in evenwicht is, dat het systeem in elkaar aan het vallen is.' Toch is er ook een goede kant aan de zaak. 'Voor de overheid en de sector is dit een signaal dat er nood is aan andere oplossingen. We hebben flexibele centrales nodig, in een overgangsfase gascentrales.'

Waterstof

Jurres ziet heil in de grootschalige productie van waterstof. Windenergie kan daarbij een belangrijke rol spelen. En hij ziet veel voordelen in een samenwerking met Nederland, zowel bij de bouw van windmolenparken in de Noordzee als de productie van waterstof.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud