Grotere kans op langdurig stroomtekort

Het risico op stroomuitval is volgens Elia bijna vier keer zo groot als in de winter van 2014-2015. ©rv

Volgens een prognose van de netbeheerder Elia dreigt de stroom deze winter tussen 267 en 417 uren uit te vallen. In een normale winter met een normale elektriciteitsvoorziening mag dat risico hoogstens 3 uur zijn.

Dat blijkt uit cijfers van Elia van eind vorige week, waar Le Soir de hand op wist te leggen. Later deze week levert de netwerkbeheerder een nieuwe prognose aan minister van Energie Marie Christine Marghem (MR). Volgens Marghem is er deze winter alleen al in november een tekort van 1.000 tot 1.200 megawatt.

In het geval van stroomuitval treedt het afschakelplan in werking. 

Elia berekent voortdurend de kans op stroomuitval in zijn netwerk. Dat risico wordt via statistische modellen berekend en uitgedrukt in het aantal uren dat de stroom daadwerkelijk uit dreigt te vallen. Volgens de energiewet mag dat in een gewone winter en bij een normale elektriciteitsproductie 3 uur zijn en in een heel strenge winter (die eens in de 20 jaar voorkomt) 20 uur. Tijdens de winter van 2014-2015, toen ook een stroomtekort dreigde, bedroeg het risico 49 tot 116 uur.

Onderhoud

Nu is dat risico volgens Elia, inclusief het gebruik van de extra capaciteit van 750 megawatt die Marghem eind vorige week uit haar hoed toverde, 267 tot 417 uur. Die berekeningen houden nog geen rekening met de jongste ontwikkelingen. Vrijdag maakte uitbater Engie Electrabel bekend dat het onderhoud van de kerncentrale Tihange 1 (met een capaciteit van 1.000 megawatt) vervroegd wordt, waardoor de periode dat slechts een van de zeven centrales operationeel is beperkt wordt tot twee weken. 

Elia wil vooralsnog geen commentaar geven op de uitgelekte cijfers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud