Gul Fluxys is minder rendabel Fluxys

Daniel Termont, voorzitter van Fluxys Belgium ©BELGA

Fluxys Belgium, de Belgische poot van de gelijknamige aardgasgroep, zag de nettowinst vorig jaar bijna een kwart dalen. Boosdoeners zijn de lage rente en de kapitaalvermindering van 2012, waardoor de gasnetbeheerder minder winst 'mag' boeken.

Fluxys Belgium sloot boekjaar 2013 bij een zo goed als stabiele omzet van 620 miljoen af met een nettowinst van 68,6 miljoen euro of 0,98 euro per aandeel. Dat is bijna een kwart minder dan de 88,4 miljoen of 1,26 euro per aandeel over boekjaar 2012.

Net als bij Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet, hangen ook de resultaten van aardgasnetbeheerder Fluxys Belgium nauwelijks of niet af van de conjunctuur of de omzet. Wel van de winst die de groep van de energieregulator 'mag' boeken. En die is grotendeels een functie van het geĆÆnvesteerde eigen vermogen en de Belgische lange rente.

En beide factoren zitten in de dalende lijn: Fluxys Belgium zette in 2012 het mes in het eigen vermogen door de aandeelhouders - vooral moederbedrijf Fluxys en diens Europese expansieplannen - een stevige kapitaalvermindering van 422 miljoen te gunnen.

Tegelijk bereikte ook de Belgische langetermijnrente in 2013 een diepterecord. Het lagere eigen vermogen roomde de nettowinst met 6,3 miljoen euro af, de gedaalde rente topte nog eens 8,4 miljoen van het resultaat af.

Dividend

Bovendien verkocht Fluxys begin 2013 dochter Fluxys & co, die in een gastanker participeert, aan GDF Suez. Die winstbijdrage van 3,6 miljoen over 2012 viel vorig jaar dus weg. 

Bijgevolg zet Fluxys Belgium stevig het mes in het dividend, zoals het bedrijf eind augustus al gewaarschuwd had. Het brutodividend zakt van 1,60 naar 1,32 euro per aandeel.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud