Gunvor staakt investeringen in havens Antwerpen en Rotterdam

Raffinagefabrieken in de haven van Antwerpen. ©ARCHIBEL / Eureka Slide

Het oliehandels- en raffinageconcern Gunvor heeft met onmiddellijke ingang een investeringsprogramma van enkele honderden miljoenen euro's in zijn Rotterdamse en Antwerpse raffinaderijen stopgezet.

Dat schrijft de Nederlandse krant Het Financieele Dagblad dinsdag op basis van een memo van Gunvor-topman Torbjörn Törnqvist gericht aan de medewerkers. Het bedrijf heeft de berichten intussen ook bevestigd. In Rotterdam is de bouw stilgelegd van een nieuwe fabriek voor de productie van schone scheepsbrandstoffen. Ook de verkoop van een tankopslagdochter werd er opgeschort.

Bij de Antwerpse raffinaderij zouden twee opslagtanks gebouwd worden. Maar ook die investering wordt opgeschort.

'Het besluit heeft tot ongerustheid bij het personeel geleid', zegt Koen Slegers, de secretaris van de ondernemingsraad van de Antwerpse raffinaderij aan de Nederlandse krant.

In Antwerpen heeft Gunvor 260 mensen in dienst. De voormalige Antwerpse BRC-raffinaderij raffineert ruwe aardolie en ziet die om in halfafgewerkte producten. Gunvor heeft in Antwerpen een 85-tal opslagtanks. In de Antwerpse vestiging wil men geen commentaar kwijt.

Schone scheepsbrandstof

Het van oorsprong Russische grondstoffenbedrijf ziet door de economische omstandigheden geen heil in het plan voor een raffinagefaciliteit voor schonere scheepsbrandstof. Törnqvist zegt dat door de gewijzigde omstandigheden het plan veel minder rendabel is en daarmee te riskant. Het bedrijf zegt naar een externe partner op zoek te gaan of op een andere manier het extra vereiste eigen vermogen te verhogen.

De topman zegt er voorts vertrouwen in te hebben dat er na 2020 wel een toekomst is voor de twee raffinaderijen. Vanaf dat jaar gelden ook strengere regels voor de uitstoot van schadelijke stoffen door schepen.

Het in 2000 opgerichte Gunvor is een internationale olietrader met eigen raffinaderijen, pijpleidingen, opslagtanks en olieterminals. De groep is actief in 100 landen en verhandelt meer dan 2,7 miljoen vaten ruwe olie en olieproducten per dag.  Vorig jaar boekte Gunvor 63 miljard euro inkomsten. Het heeft 1.600 mensen in dienst. De belangrijkste concurrenten van Gunvor zijn Vitol, Glencore, Trafigura en Mercuria.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect