Hamon: 'Boekhoudfout is eenmalig accident'

©Lieven Van Assche

Hamon heeft fouten van gecumuleerd 40 miljoen in de boekhouding ontdekt bij een Franse dochter. Daardoor ligt het eigen vermogen een stuk lager dan gedacht en moet het bedrijf onder druk van de banken minstens 20 miljoen euro vers geld ophalen.

Het aandeel Hamon krijgt op de Brusselse beurs een klap van meer dan 10 procent. De beurswaarde zakt tot 93 miljoen euro, wat betekent dat bij de komende kapitaalronde van 20 miljoen de bestaande aandeelhouders potentieel aanzienlijk zullen verwateren.

De boekhoudproblemen kwamen aan het licht bij Hamon D'Hondt, een Frans filiaal van het Waalse bedrijf. Maar na een intern onderzoek blijkt dat er geen sprake is van fraude, meldt het bedrijf.

3 vragen aan CEO Francis Lambilliotte en CFO Christian Leclercq


Begrijpt u de reactie van beleggers na de boekhoudproblemen in Frankrijk? Het aandeel zakt 15%

‘Dit is een accident. Ik begrijp dat ze verrast zijn door deze eenmalige schok. Maar er zijn twee soorten investeerders. Zij die naar het verleden blijven kijken en zij die de toekomst van Hamon zien. Ik benadruk dat dit alles nul impact heeft op onze cashpositie, enkel op het eigen vermogen. En onze bedrijfskassttroom en orderboek stijgen. Onze strategie om onze presence in groeimarkten als China te versterken, loont. 

Maar een boekhoudfout blijft hangen bij beleggers. Ze vrezen dat er nog lijken uit de kast zullen vallen.

‘We zijn er zeker van dat dit een eenmalig probleem was, te wijten aan mismanagement op lokaal niveau.  We hebben er de nodige maatregelen genomen. Het managementteam is vervangen, we stellen de strategie bij en we volgen de situatie heel intens op. We willen geen risico nemen en bekijken hoe we de interne en externe audits kunnen verbeteren. 

Had dit niet vermeden kunnen worden?

‘In alle, andere business units hebben we al jaren een dubbele controle – op landsniveau en op groepsniveau - van de cijfers. Wegens de beperkte omvang van D’Hondt was er slechts een enkele controle. Met een dubbele controle verklein je het risico. Dat klopt, maar uiteindelijk hangt alles af van de kwaliteit van je mensen. 

Er werden intussen al maatregelen genomen om orde op zaken te stellen. 'Het lokale management is vervangen en de strategie van de bedrijfseenheid wordt herbekeken', klinkt het. 'We zijn er van overtuigd dat de situatie beperkt is tot het Franse filiaal. Maar toch gaan we ook de interne en externe auditstrategie onder de loep nemen.'

De boekhoudkundige fout heeft wel grote gevolgen, aangezien Hamon daardoor niet langer aan een deel van haar schuldconvenanten voldoet. Het eigen vermogen zakt tot 24,6 miljoen, de schuldenlast is met 66,5 miljoen 2,7 keer groter.

Hamon plant daarom een kapitaalverhoging van 'minstens 20 miljoen euro' in september. De details daarvan zullen 'snel' vrijgegeven worden.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud