Advertentie

Hamon neemt eerste horde voor kapitaalverhoging

Hamon, bekend, van het blauwe koeltorenlogo, bouwt grote industriële koelsystemen voor de energiesector. ©Hamon

De Waalse koeltorenspecialist Hamon meldt dat de aandeelhouders het licht op groen hebben gezet voor het ophalen van 70 miljoen euro extra kapitaal. Op de modaliteiten is het nog wachten.

Nieuwe episode in de soap rond de meer dan hond jaar oude industriële parel uit Mont-Saint-Guibert. Hamon meldt dat de aandeelhouders zaterdag beslist hebben dat de kapitaalverhoging van maximaal 70 miljoen euro kan doorgaan. 

De aandeelhoudersvergadering die de operatie moest goedkeuren werd vrijdagmiddag bij aanvang verschoven naar vrijdagavond. Uiteindelijk blijkt dat de aandeelhouders er pas zaterdag over gestemd hebben.

Er is nu een plaatsingscomité aangesteld dat de modaliteiten moet vastleggen. Omdat dit comité pas in januari zal samenkomen, blijven de aandeelhouders nog minstens een week in het ongewisse. De notering van Hamon, die sinds vrijdag geschorst is, zal pas hervat worden, nadat het plaatsingscomité de knopen heeft doorgehakt.

Korting

Het wordt een kapitaalverhoging waarbij bestaande aandeelhouders zullen kunnen intekenen met een voorkeurrecht. waarschijnlijk zullen er veel meer nieuwe aandelen moeten worden uitgegeven dan er nu al in omloop zijn, want de marktkapitalisatie bedraagt nu amper 40 miljoen euro, iets meer dan de helft van de 70 miljoen euro die Hamon wil ophalen.

Gezien de zeer slechte voorgeschiedenis van het bedrijf zullen die aandelen met een korting moeten aangeboden worden om investeerders te overtuigen om in te tekenen. Amper een jaar geleden ging Hamon al met de bedelpet rond bij zijn aandeelhouders. Toen werd in twee stappen 43,6 miljoen euro opgehaald door de uitgifte van nieuwe aandelen aan 3,615 euro per stuk.

Investeerders stonden toen al niet te springen om de specialist in warmtewisselaars en industriële luchtfilters vers geld toe te stoppen. De beleggers die dat wel hebben gedaan, beleefden geen plezier aan die operatie: het aandeel dook continu lager. De laatste notering 1,8 euro per aandeel is zowat de helft van de prijs die vorig jaar betaald moest worden voor nieuwe aandelen.

Waalse overheid

Het grootste deel van het geld werd toen op tafel gelegd door de Waalse overheidsholding Sogepa. Die is nu de grootste aandeelhouder met 44,2 procent van de aandelen. De oprichtersfamilie Lambilliotte (Sopal International) zag haar controlebelang verwateren naar 38,5 procent. Minstens één van deze grootaandeelhouders zal een serieuze inspanning moeten doen om het bedrijf boven water te houden.

Over de precieze reden waarom Hamon geld nodig heeft, houdt het bedrijf de lippen stijf. Maar het is geen geheim dat het bedrijf het niet makkelijk heeft. Door de crisis in de elektriciteitssector en de lage olieprijzen investeren energiereuzen veel minder in grote projecten en heeft Hamon, een producent van koeltorens, schouwen en industriële warmtewisselaars, minder werk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud