Hamon: ‘Slechte financiële situatie heeft ons 80 miljoen gekost'

Hamon maakt onder meer industriële koeltorens. ©Hamon

De engineeringgroep Hamon tracht een streep te trekken onder een verleden van zware verliezen. Met een serieuze versterking van de kapitaalstructuur hoopt de groep ook meer orders binnen te halen.

Na drie weken schorsing van het aandeel en een complete radiostilte is er eindelijk witte rook bij Hamon . De Waalse koeltorenbouwer heeft een akkoord bereikt over een grote kapitaalronde en een kwijtschelding van schulden om het engineeringbedrijf met 1.700 werknemers in leven te kunnen houden.

Komt er nu een einde aan de jarenlange lijdensweg van het bedrijf dat de voorbije jaren ruim 80 miljoen euro vers geld vroeg aan zijn aandeelhouders? ‘We denken van wel’, zegt voorzitter Philippe Bodson.

Ook Bernard Goblet, die vorig jaar Francis Lambilliotte na dertig jaar opvolgde als CEO, ziet licht aan het einde van de tunnel. ‘We hebben met het management een businessplan voor de komende drie jaar gemaakt.’

In combinatie met de wereldwijd aantrekkende economische activiteit moet dat het bedrijf er weer bovenop helpen, meent hij. ‘Maar er is nog werk aan de winkel. We moeten een achterstand in onderzoek en ontwikkeling inhalen.’

Nieuwe prioriteiten

De prioriteiten van Hamon zijn ook duidelijk gewijzigd. Er wordt niet puur op omzet gejaagd. ‘De race naar 1 miljard euro omzet is gedaan’, benadrukt Goblet. De lat wordt veel lager gelegd.

Philippe Bodson ©Wim Kempenaers

‘We denken dat we recurrent zo’n 400 miljoen euro omzet kunnen halen en gaan onze structuur aanpassen om op dat niveau rendabel te zijn. In goede jaren kunnen we dan wel extra orders binnenhalen tot 500 miljoen euro.’

Als onderdeel van het reddingsplan schelden de banken Hamon liefst 87 miljoen euro aan schulden kwijt. Zij krijgen dus een zeer zware rekening gepresenteerd.

Hoe konden de banken akkoord gaan met zo’n aderlating? ‘Ze hebben gezien dat de schulden van het verleden niet meer in verhouding zijn met de activiteiten van een bedrijf met een omvang van 400 miljoen euro omzet. Dan kun je geen 100 miljoen euro ebitda halen die nodig is om zulke schulden terug te betalen’, zegt Goblet.

Verwatering

Om het bedrijf te redden moeten ook de aandeelhouders weer hun beurs opentrekken. Per bestaand aandeel kunnen ze intekenen op zes nieuwe aandelen van 0,50 euro. De grote aandeelhouders - de Waalse overheid en de familie Lambilliotte - doen dat gedeeltelijk.

Of de kleine aandeelhouders volgen, is onzeker. Bij een vorige kapitaalronde, exact een jaar geleden, was de interesse matig. En wie aan 3,615 euro intekende, zit aan de huidige koers op de helft verlies.

De 40 miljoen euro die Hamon vorig jaar ophaalde, heeft ons niet ver gebracht. Ze was meteen op.
Bernard Goblet
ceo Hamon

Er is geen garantie dat Hamon niet later opnieuw extra geld nodig heeft. ‘De 40 miljoen euro die Hamon vorig jaar ophaalde, heeft ons niet ver gebracht. Ze was meteen op. Er stonden heel wat facturen van leveranciers open en een negatief uitgevallen factoringdeal kostte 15 miljoen euro.’ Nu is de situatie anders door de grote schuldvermindering.

80 miljoen orders verloren

‘De slechte financiële situatie heeft Hamon ook 80 miljoen euro aan orders gekost’, zegt Goblet. Klanten haakten af door de zwakke financiële basis. ‘Na de schuldkwijtschelding en de kapitaalronde zal het vertrouwen van de klanten terugkomen’, hoopt Goblet.

Hij verwacht ook veel van een herstructureringsplan. ‘We moeten stoppen met in silo’s te werken, maar als één groep opereren’.

De Franse dochter Hamon D’Hondt, waar enkele jaren geleden een gat van ruim 50 miljoen euro in de boekhouding werd ontdekt, gaat de deur uit. ‘Eigenlijk hadden we dat al veel eerder moeten doen’, geeft Bodson toe.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud