Hamon start nieuwe bedelronde

©Hamon

De Waalse specialist in koeltorens wil tot 70 miljoen euro ophalen door nieuwe aandelen uit te geven. En dat terwijl het bedrijf zelf 59 miljoen euro waard is op de beurs.

In een persbericht na beurstijd laat Hamon  woensdagavond weten dat het de grote kapitaalverhoging wil doorvoeren om de financiële structuur van het bedrijf te verstevigen. Meer details geeft het bedrijf niet.

'Wat kan ik meer zeggen? Ja, 70 miljoen euro is een groot bedrag', zei financieel directeur Christian Leclercq in een korte telefonische reactie. Het antwoord op de vraag naar het waarom van de nieuwe bedelronde, spreekt boekdelen. 'We hebben in ons halfjaarrapport gemeld hoe het met het eigen vermogen van het bedrijf was gesteld, en dat was niet al te goed', klinkt het.  

Hamon, in 2011 nog gelauwerd als Onderneming van het Jaar in Wallonië, kwam de voorbije jaren van de regen in de drop. Het bedrijf geraakt maar niet uit de penarie. Het begon met boekhoudproblemen bij een Franse dochter die een krater van 40 miljoen euro in de financiën van Hamon sloegen.

Slinkend orderboek

En ook de business zelf loopt niet al te vlot, zoals ook de halfjaarcijfers nog eens bevestigden. Hamon haalt traditioneel een groot deel van zijn omzet bij klanten uit de olie- en gassector die de voorbije jaren de investeringen terugschroefden.

Ook de expansie richting groeilanden verloopt niet van een leien dakje. Het orderboekje was voor bijna de helft minder gevuld dan vorig jaar, goed voor een daling van 146 miljoen euro. Het nettoresultaat kwam eens te meer dik onder nul uit, ondanks de meerwaarde van 20 miljoen euro op de verkoop (onder druk van de banken?) van een van zijn afdelingen. 

Waalse overheid neemt stuur over

De kapitaalverhoging is de zoveelste stap in het noodplan van Hamon. Vorig jaar moest het bedrijf uit Mont-Saint-Guibert al met de banken aan tafel om de schulden te verlengen. En investeerders pompten toen nog maar eens 37 miljoen euro in het bedrijf. Het overgrote deel (33 miljoen euro) daarvan kwam van Sogepa, een vehikel van de Waalse overheid, waardoor die in één klap de grootste aandeelhouder werd.

De familie Lambilliotte, die aan de wieg stond van Hamon, legde 5 miljoen euro op tafel maar zag zijn belang (38,5%) in en invloed op het bedrijf zienderogen slinken. Hoeveel aandelen en aan welke prijs de aandelen worden uitgegeven, is nog niet gekend.

In de raad van bestuur zitten nog drie Lambilliottes, maar sinds begin dit jaar heeft - voor het eerst in de meer dan 100 jaar geschiedenis  van Hamon - een niet-familiale CEO de teugels in handen. 

Vertrouwen

Francis Lambilliotte was tijdens een eerste telefoontje nog niet op de hoogte van de aankondiging van de kapitaalronde. In een tweede reactie zei hij: 'Het bedrijf zal nu de juiste financiële structuur hebben om het vertrouwen van investeerders en klanten te winnen.' Of er dan potentiële klanten waren die orders uitstelden uit vrees voor een debacle? 'Nee, er waren er geen issues bij klanten', aldus Lambilliotte. 'Met de nieuwe middelen zullen we het bedrijf verder kunnen ontwikkelen.'

De nieuwe kapitaalverhoging (met voorkeurrecht voor bestaande aandeelhouders) zal het aandeelhouderschap waarschijnlijk nog meer door elkaar gooien. Of de Lambilliottes zich engageren op hun proportionele deel van de kapitaalverhoging op zich te nemen, wou hij niet zeggen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud