Hele wereld lonkt naar netbeheerder Eandis

Het controlecentrum van Eandis in Kortrijk. De distributienetbeheerder is op zoek naar een nieuwe privépartner. ©eandis

Investeerders uit de vier windstreken lonken naar een participatie in de Vlaamse distributienetbeheerder Eandis. Dat vernam De Tijd. De verkoop van het minderheidsbelang wordt in oktober op gang getrokken.

De energiegroep Electrabel verkocht eind vorig jaar haar belang (21%) in Eandis voor bijna 1 miljard euro. De gemeenten achter de distributienetbeheerder moesten dat geld niet zelf op tafel leggen. Het werd door de intercommunales boven Eandis geleend. Die leningen moeten terugbetaald worden. En de distributienetbeheerder staat de komende jaren voor grote investeringen. Redenen genoeg om op zoek te gaan naar een nieuwe, kapitaalkrachtige privépartner.

Eandis - het bedrijf dat de elektriciteits- en gasaansluitingen bij de meeste Vlaamse gezinnen en kmo’s regelt - mandateerde enkele maanden geleden BNP Paribas voor advies in die zoektocht. De deal houdt in dat 20 à 30 procent van het bedrijf te koop wordt aangeboden. Dat belang wordt gewaardeerd op ruim 1 miljard euro.

De transactie is in volle voorbereiding en trekt tal van internationale spelers aan. Volgens meerdere bronnen werkt onder meer het Nederlandse pensioenfonds APG op het dossier. Dat gebeurt in samenwerking met KBC en Morgan Stanley. Het is onduidelijk of die laatste als adviseurs optreden dan wel als volwaardige partners van APG.

Ook het Canadese pensioenfonds Caisse de dépôt et placement du Québec lonkt naar Eandis. De ‘Caisse’ is in ons land geen onbekende. Ze is hier al aandeelhouder van de gasnetbeheerder Fluxys. Bij meerdere bronnen circuleert ook de naam van Borealis, een investeerder die gespecialiseerd is in infrastructuur. Borealis wordt gefinancierd door Omers, een van Canada’s grootste pensioenfondsen. De Australische investeerder Australian Super gaat eveneens over de tongen bij meerdere waarnemers. Net als de verzekeraars Allianz en Ageas en het pensioenfonds PGGM. Al worden achter die drie laatste vraagtekens geplaatst.

Zekerheid gezocht

De internationale interesse is niet verwonderlijk. Eandis heeft zekere inkomsten door zijn monopoliepositie en een winstmarge die wettelijk geregeld is. In deze laagrentende tijden waarin de financiële markten bovendien wispelturig zijn, geeft dat investeerders zekerheid. Ook bij de hoogspanningsnetbeheerder Elia en het gasnetbedrijf Fluxys haalden de gemeenten al financiële partijen aan boord als minderheidsaandeelhouder.

Parallel met de opstart van de transactie werkt Eandis aan een grondige hervorming van zijn structuur. Die houdt een fusie in van alle regionale intercommunales boven de groep tot één superintercommunale - Eandis Asset - met 234 aangesloten gemeenten.

De nieuwe superintercommunale Eandis Asset zal de kabels en leidingen bezitten, terwijl de bestaande coöperatieve vennootschap Eandis de dagelijkse werking zal uit- voeren. De gemeenteraden van alle aangesloten gemeenten moeten zich over de fusie uitspreken. Om de operatie op 1 januari 2016 te kunnen voltooien is de hele juridische en administratieve molen nu al in gang gezet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud