Heropstart kerncentrales zorgt voor beterschap bij Engie

©Jonas Roosens

De Franse energiegroep Engie zag in de eerste jaarhelft de resultaten iets verbeteren, met dank aan de heropstart van de Belgische kerncentrales.

Engie  behoudt haar financiĆ«le doelen voor de rest van 2019, maakte de moedergroep van de Belgische energieleverancier Electrabel dinsdagochtend bekend. Na een lichte verbetering van de resultaten in de eerste jaarhelft verwacht Engie dat het zwaartepunt van de winstgroei vooral in de tweede jaarhelft komt te liggen. Het bedrijf werd vorig najaar nog zwaar getroffen door het onverwacht stilliggen van zes van de zeven Belgische kerncentrales. De resultaten zouden dit jaar weer beter moeten zijn.

Over heel 2019 verwachten we ons nucleaire verlies met 75 procent te verminderen.
Judith Hartmann
Financieel directeur Engie

Nadat de ruime bedrijfswinst (ebitda) in het eerste kwartaal nog met 4,8 procent was teruggevallen, veerde de operationele winst van Engie in het tweede kwartaal weer op. De ebitda groeide met 0,6 procent tot 5,3 miljard euro.

Verlies kerncentrales beperkt

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet met 9,3 procent tot 33 miljard euro. De recurrente nettowinst bleef stabiel op 1,5 miljard euro.

De verbetering van de resultaten in het tweede kwartaal is aangedreven door de energieleveringsactiviteiten en de Belgische kerncentrales, preciseert Engie in een persbericht. Intussen zijn alle zeven de Belgische kerncentrales opnieuw opgestart en Engie krijgt een iets betere prijs voor zijn nucleaire energie.

0,6%
Ebitda
De ruime bedrijfswinst (ebitda) groeide met 0,6 procent tot 5,3 miljard euro.

Terwijl vorig jaar in het tweede kwartaal het operationeel verlies van de kerncentrales nog ruim 300 miljoen euro bedroeg, is het verlies deze keer beperkt tot 216 miljoen euro.

Bovendien verwacht Engie dat de nucleaire verliezen sneller dan verwacht worden teruggedrongen. Het bedrijf ging ervan uit dat het operationeel verlies van de kerncentrales dit jaar met twee derden gereduceerd zou worden tegenover het desastreuze 2018. Omdat het onderhoud van de kerncentrale Tihange 1 echter is uitgesteld naar volgend jaar, zal het herstel zich sneller manifesteren. 'Over heel 2019 verwachten we nu ons nucleaire verlies met 75 procent te verminderen', zei financieel directeur Judith Hartmann tijdens een analistenbriefing.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud