Advertentie

Heropstart 'scheurtjesreactoren' nog niet voor meteen

Jan Bens ©Photo News

Stroomproducent Electrabel moet niet verwachten dat het snel groen licht krijgt voor de opstart van de scheurtjesreactoren Doel 3 en Tihange 2. 'De methodologie is niet matuur genoeg', zeggen specialisten over de aanpak van Electrabel.

Electrabel werkt aan een dossier om de nucleaire waakhond FANC te overtuigen dat de duizenden 'haarscheurtjes' in de reactorvaten van Doel 3 en Tihange 2 geen kwaad kunnen. De twee kerncentrales liggen al sinds de lente stil.

Electrabel voerde allerlei materiaaltesten en simulaties uit om te na te gaan of het staal van de reactorvaten voldoende stevig is om de veiligheid te garanderen. Een groep internationale experts die door het FANC werd samengesteld, oordeelde echter dat de 'methodologie van Electrabel niet matuur genoeg is'.

'Niet geruststellend'

In de Kamer legde Jan Bens, de topman van het FANC, de vinger op de wonde: 'We hebben nog altijd geen verklaring over het gedrag van dit materiaal (het beschadigde staal van het reactorvat, nvdr) onder bestraling. Dat is niet geruststellend.'

Het FANC wil zich niet laten leiden door een datum.

Het FANC stuurde daarop een lijst met 40 opmerkingen en vragen aan Electrabel. Dat alles betekent dat Electrabel op korte geen afgewerkt dossier zal kunnen indienen. Electrabel-topman Philippe Van Troeye had vorige maand nog herhaald dat hij in de late herfst een dossier wou indienen voor een heropstart.

Bij Electrabel werd de jongste weken 1 april 2015 als mogelijke datum voor de heropstart van beide scheurtjesreactoren naar voor geschoven, maar bij het FANC wil men zich niet laten leiden door een datum.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud