Heropstart Tihange 1 pas eind september

De kerncentrale van Tihange ©BELGA

Het technisch defect is hersteld, maar Electrabel voert tegelijk ook preventief een herstelling uit aan het brandbeveilingssysteem.

Er zal preventief een herstelling worden uitgevoerd aan het brandbeveiligingssysteem van de primaire pompen van de centrale, zo deelt Electrabel zondagavond mee. Volgens de energieleverancier zal dit uitstel geen gevolgen hebben voor de klanten.

De kernreactor was vrijdagavond automatisch tot stilstand gekomen wegens een technisch defect aan een watervoedingspomp van een stoomgenerator. De bedoeling was aanvankelijk om de reactor zondag weer op te starten, maar die deadline is nu verschoven naar het einde van deze maand.

'De herstellingen die nodig waren aan de watervoedingspomp na het incident zijn nu afgerond', verklaart Geetha Keyaert, woordvoerster van Electrabel. 'Maar in de marge daarvan werd beslist om preventief een herstelling uit te voeren aan het brandbeveiligingssysteem van de primaire pompen', zo klinkt het.

'Dit heeft dus niets meer met het incident van vrijdag te maken, het gaat om iets helemaal anders.'  Keyaert zegt dat de herstellingen aan het brandbeveiligingssysteem van de primaire pompen sowieso moesten uitgevoerd worden, maar dat die actie vervroegd werd nu de centrale toch stillag.

Dat de richtdatum voor de heropstart van de reactor meteen met tien dagen wordt verschoven, komt omdat de nucleaire waakhond FANC gevraagd heeft om de interventie in 'koude stilstand' uit te voeren.

Dat betekent dat de centrale volledig stilgelegd zal worden, om na de herstelling progressief te worden heropgestart.

Reactor Tihange 2, de 'scheurtjescentrale', ligt nog zeker stil tot november zodat enkel Tihange 3 momenteel nog actief is. Maar ook deze reactor lag in augustus nog twee weken stil na een technisch defect.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud