Advertentie

Hoge gasprijs: Britse regering overweegt noodlening voor energieleveranciers

©Bloomberg

De Britse regering overweegt noodleningen toe te kennen aan energieleveranciers. Kleine firma's die vaste prijzen hebben afgesproken met klanten kunnen al niet meer leveren.

De Britse staatssecretaris voor Bedrijven en Energie Kwasi Kwarteng houdt maandag crisisoverleg met bedrijfsleiders uit de energiesector, waaronder het Britse nutsbedrijf Centrica en het Duitse E.ON . Ze hebben het over de hoge gasprijzen. Die zijn zo sterk gestegen dat een aantal bedrijven geen gas meer kan kopen.

De inkoopprijs van gas ligt volgens de sectororganisatie Oil & Gas UK 2,5 keer hoger dan in januari 2021. Ook de rest van Europa worstelt met stijgende gasprijzen. Sinds begin dit jaar ging de gasprijs ruim maal drie.

Vaste prijzen

De kleine leveranciers, die vaste prijzen hebben afgesproken met hun klanten, zitten al in de problemen. Vier kleinere spelers beslisten de voorbij weken geen gas meer te kopen, waaronder People's Energy en Utility Point, die samen meer dan 570.000 klanten hebben.

De Britse energieregulator Ofgem wijst in zo'n geval een nieuwe leverancier aan. Maar dat principe komt door de hoge prijzen onder druk te staan. De overblijvende firma's nemen liever geen nieuwe klanten meer aan, omdat gas zo duur is.

Noodleningen

Noodleningen van de overheid kunnen bedrijven aanmoedigen om die klanten toch aan te nemen. Of de Britse regering zulke leningen daadwerkelijk zal invoeren is nog niet duidelijk. Volgens verschillende Britse media, waaronder de BBC, wordt het wel overwogen.

Het probleem beperkt zich overigens niet tot kleine leveranciers. Bulb, het op vijf na grootste nutsbedrijf in het Verenigd Koninkrijk, zoekt naar een financiële injectie om een faillissement te vermijden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud