Advertentie

'Hoge kosten zetten land- en tuinbouwbedrijven knel'

Vooral de varkensindustrie zit in een crisis, geeft de Boerenbond mee in zijn jaarverslag. ©Kees van de Veen

De Vlaamse land- en tuinbouwbedrijven boeken samen weer evenveel omzet als voor het begin van de pandemie. Maar door de oplopende kosten staan de marges enorm onder druk, waarschuwt de Boerenbond in zijn jaarverslag.

Volgens schattingen van de Boerenbond hebben de Vlaamse land- en tuinbouwbedrijven de voorbije twaalf maanden een omzet gerealiseerd van 6 miljard euro. Daarmee zit de sector weer op hetzelfde niveau als in 2019, het jaar voor de coronapandemie de wereld op zijn kop zette.

De essentie

  • De Vlaamse land- en tuinbouwbedrijven waren de voorbije twaalf maanden goed voor een omzet van 6 miljard euro. Dat is evenveel als in 2019, het jaar voor de coronacrisis.
  • Tot zover het goede nieuws, want door de hoog oplopende kosten zijn de marges voor veel bedrijven flinterdun.
  • De varkenssector bevindt zich in een perfecte storm: de prijzen dalen, terwijl de kosten blijven stijgen.

De meeste land- en tuinbouwbedrijven hebben corona dus definitief achter zich kunnen laten, zegt de Boerenbond. Maar toch blijven de vooruitzichten voor de sector nog altijd erg donker, waarschuwt de organisatie. Door de fors gestegen kosten zitten landbouwbedrijven nog altijd in de hoek waar de klappen vallen.

Vooral de situatie in de varkenssector is penibel. In tegenstelling tot andere sectoren zagen de varkensboeren hun omzet vorig jaar wel dalen. Door de combinatie van varkenspest en de nasleep van de coronacrisis deed China de deuren dicht voor een aantal grote Europese varkenslanden. Als gevolg daarvan moesten varkensbedrijven meer vlees op de Europese markt verkopen, wat de prijzen verder drukt. Tegelijk stegen de veevoederprijzen. Daardoor is de varkenssector zwaar verlieslatend geworden, zegt de Boerenbond. De belangenvereniging verwacht dat varkenshouders dit jaar een 13 procent lagere omzet zullen draaien dan in 2020.

Duurdere energie en veevoeder

De Vlaamse land- en tuinbouwbedrijven zagen hun directe kosten dit jaar gemiddeld met meer dan 12 procent toenemen ten opzichte van 2020, geeft de Boerenbond mee in zijn jaarverslag. Daardoor gaat 87,5 procent van de gerealiseerde omzet op aan directe kosten. De toegevoegde waarde - de omzet min de aankopen van goederen en diensten - kwam vorig jaar uit op 750 miljoen euro.

'Een dieptepunt in een periode van bijna twintig jaar', schrijft de Boerenbond in een persbericht. 'Ondanks de op twee na hoogste omzet in diezelfde periode.'

De hogere kosten zijn te wijten aan de fors gestegen prijzen voor veevoeder, die gemiddeld 18 procent hoger liggen dan in 2020, en aan de oplopende energiefactuur. De energieprijzen vallen nu al 18 procent hoger uit dan vorig jaar en zullen nog stijgen. Ook de prijzen voor plantenbeschermingsmiddelen zijn sinds Nieuwjaar al met 14 procent gestegen. Die stijging is te wijten aan de aanhoudende vraag omdat planten langer ziek konden worden door het slechte weer.

Het blijft een spijtige vaststelling dat de Vlaamse land- en tuinbouw er niet in slaagt die stijgende kosten snel door te rekenen naar de volgende schakels in de keten.
Sonja De Becker
Voorzitster Boerenbond

Ook dat slechte weer maakte dat 2021 opnieuw een jaar werd om snel te vergeten. Het koude en natte voorjaar en de vele neerslag hadden een negatieve impact op de productie en de kwaliteit van sommige gewassen. Tegelijk bemoeilijkten de weersomstandigheden de inzaai of de oogst, klinkt het verder.

Boerenbondvoorzitster Sonja De Becker vreest ook dat de druk op de marges bij de land- en tuinbouwbedrijven nog een tijd zal aanhouden. 'Het blijft een spijtige vaststelling dat de Vlaamse land- en tuinbouw er niet in slaagt die stijgende kosten snel door te rekenen naar de volgende schakels in de keten.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud