Huishoudafval verlicht Marokkaanse stad Fez

In deze centrale werd 2,3 miljoen euro geïnvesteerd. ©Youness Saad Alami

Een voor Afrika volkomen nieuw project inzake openbare verlichting. De Marokkaanse stad Fez haalt de stroom voor een derde van haar openbare verlichting uit huishoudelijk afval.

Een première voor Marokko en voor Afrika. Fez wordt voor 30 procent verlicht door zijn huishoudelijk afval. Het project, een initiatief van een Amerikaans bedrijf en de stad, zet biogas (methaan) afkomstig uit huisvuil om in stroom.

30 %
Fez haalt 30 procent van zijn stroom voor openbare verlichting uit de verbranding van huishoudafval.

De bio-elektrische centrale produceert evenveel stroom als een park met 11 windmolens. Naast de goedkope stroom is de verbranding van methaan een tweede pluspunt. Het gas heeft immers een 20 keer groter opwarmend effect dan CO2.

Fez produceert elke dag 750 tot 1000 ton afval. ©Youness Saad Alami

Om op de stortplaats van 110 ha het biogas te verzamelen, ligt 13 km leidingen in en onder het afval. Goedkoop is dat niet. Eén meter leiding kost omgerekend 44 euro. Onlangs werd de stortplaats voorzien van een leveringsstation en een transformator van 20.000 volt. Het afvalbedrijf Ecomed investeerde ongeveer 8,9 miljoen euro in het project.

Het rendement op de investering laat niet op zich wachten. Voor dit eerste exploitatiejaar (2015) wordt de productie van vernieuwbare energie op de stortplaats geschat op 8.660 megawattuur/jaar, een opbrengst van 650.000 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud