Indaver investeert half miljard euro in Britse afvalenergiecentrale

Fernand Huts en Paul De Buycker, respectievelijk de eigenaar en de CEO van Indaver. ©BELGA

Het Vlaamse milieutechnologiebedrijf Indaver heeft eindelijk een vergunning gekregen om een nieuwe afvalenergiecentrale te bouwen in het VK. 'Het is onze grootste investering ooit', zegt de CEO.

In de installatie zal Indaver - eigendom van Katoen Natie en Fernand Huts - jaarlijks 595.000 ton restafval van huishoudens en bedrijven verwerken en verbranden. ‘Dat is het afval van 1,2 miljoen gezinnen’, zegt Paul De Bruycker, de CEO van Indaver.

De warmte die bij de verbranding vrijkomt, wordt omgezet in energie om ongeveer 60.000 gezinnen te bevoorraden. De installatie komt in Rivenhall, ten noordoosten van Londen, op een site die tijdens de Tweede Wereldoorlog dienstdeed als basis voor de Britse en Amerikaanse luchtmacht. 

Indaver verwacht nog dit jaar te beginnen met de bouwwerken. Als alles vlot verloopt, zal de fabriek in 2025 opstarten. ‘Ik probeer iedereen op te jagen, maar de realiteit is dat je voor zo’n project veel tijd nodig hebt’, zegt De Bruycker.

Met 555 miljoen euro is het meteen het grootste project in de geschiedenis van Indaver. ‘Het is een belangrijke stap, en een logische voortzetting van onze strategie om afval om te zetten in energie’, klinkt het.

In het VK en Ierland belandt nog 20 tot 25 procent van het restafval op storten. Ze willen lokale infrastructuur uitbouwen om hun afval zelf te verwerken.
Paul De Bruycker
CEO Indaver

Indaver begon in de jaren tachtig - onder impuls van de Vlaamse overheid - met een installatie in Antwerpen om afval van de lokale, chemische industrie te verwerken. Het staat nu in de Europese top drie voor de behandeling van gevaarlijk afval. Met een megafabriek in Doel waar 1 miljoen ton per jaar passeert, bouwde Indaver ook een stevige positie uit in energierecuperatie uit restafval.

Die technologie zet het nu volop in voor expansie in het buitenland, met name in het VK en Ierland. ‘Daar belandt nog 20 tot 25 procent van het restafval op storten, of het wordt geëxporteerd voor verwerking. Die landen hebben een achterstand op België, Nederland en Duitsland, waar energierecuperatie ingeburgerd is. Maar onder druk van Europa werken ze hun achterstand weg. Het is duidelijk dat ze een eigen infrastructuur willen. Op lange termijn is dat ook de beste oplossing.’

Indaver wordt een belangrijke speler over de plas. Ten noorden van Dublin baat het al een installatie uit, en met de plannen voor een site in de havenstad Cork zou Indaver meer dan de helft van het Ierse restafval verbranden.

In het VK liggen drie andere projecten op tafel. In het Schotse Aberdeen is de bouw al bezig. In Rivenhall kan die beginnen. En in Belfast is het net als in Cork wachten op een definitieve vergunning.

Alcatraz

Het project in Cork botste op weerstand omdat de installatie een bedreiging zou vormen voor het nabijgelegen Spike Island - het Ierse Alcatraz -, dat zich profileerde als een toeristische attractie voor de regio. ‘Bij alle projecten is er tegenstand van omwoners en milieugroepen. Alle argumenten gooien ze daarbij in de strijd. Het houdt ons niet tegen, maar het veroorzaakt veel vertraging’, zegt De Bruycker.

Indaver ziet niet meteen nog potentieel in de regio. De projecten van Indaver en die van andere volstaan om de regio ‘zelfvoorzienend’ te maken. ‘We gaan er niet meer bouwen dan nodig is. Niemand gaat extra afval produceren om overtollige installaties te vullen’, zegt De Bruycker.

Er liggen nog veel projecten op de plank. We weten wat te doen in de komende jaren.
Paul De Bruycker
CEO Indaver

Mogelijk is Zuid-Europa, waar inzake afvalbeleid nog veel werk aan de winkel is, de volgende stop van Indaver. 'We kijken er rond, maar dat is nog prematuur’, klinkt het. ‘We hebben nu andere prioriteiten. Er liggen nog veel projecten op de plank. We weten wat te doen in de komende jaren.’

In Doel bouwt Indaver samen met partner Suez een verbrandingsinstallatie voor houtafval, en in Willebroek is een nieuwe fabriek voor het sorteren van de plastics uit de uitgebreide pmd-zak opgestart. ‘Daarnaast gaan we inzetten op innovatie, zoals chemische recyclage, waarmee we plastics willen omzetten in chemische bouwstenen’, zegt De Bruycker. ‘We willen een belangrijke rol spelen in de circulaire economie van morgen.’

Om de groei en de projecten te financieren doet Indaver een beroep op de eigen kapitaalbuffer en de cashflow en op schuldfinanciering. ‘En we hebben de volle steun van Katoen Natie, onze moeder’, zegt De Bruycker.

200 miljoen
CEO Paul De Bruycker denkt met de projecten in de pijplijn Indaver in drie tot vijf jaar in omvang te verdubbelen. De brutobedrijfswinst zou dan stijgen naar meer dan 200 miljoen euro.

Het bedrijf van Fernand Huts pompte onlangs nog eens 50 miljoen euro bij. Huts werd vijf jaar geleden eigenaar van Indaver en troefde daarbij enkele grootmachten in de sector af. ‘De Seefhoek heeft de oorlog gewonnen’, zei hij toen.

‘Zijn komst was een goede zaak', zegt De Bruycker. 'Hij is een aandeelhouder bij wie je met een goed project altijd gehoor krijgt. Dat heeft zeker tot een versnelling van onze expansie geleid.’

Met alle projecten die op stapel staan, denkt De Bruycker de omvang van het bedrijf in drie tot vijf jaar te verdubbelen. ‘We hebben wat vertragingen gehad, maar het kan snel gaan nu’, zegt hij. Een verdubbeling zou betekenen dat de omzet boven 1 miljard euro stijgt. ‘Ik kijk niet zozeer naar de omzet, maar naar de brutobedrijfswinst. Dan is 200 miljoen euro zeker mogelijk’, zegt De Bruycker.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud