Indaver jaagt op Nederlandse overname

Paul De Bruycker, de ceo van Indaver (foto Dries Luyten) ©DRIES LUYTEN

De Mechelse afvalverwerker Indaver is kandidaat voor de overname van de Nederlandse sectorgenoot Attero, goed voor een omzet van ruim 300 miljoen euro.

De Mechelse afvalverwerker Indaver heeft zijn grootste prooi ooit in het vizier. Indaver, zelf goed voor 527 miljoen euro omzet, is kandidaat voor de overname van sectorgenoot Attero, dat ruim 300 miljoen euro omzet boekt.

Het Zeeuwse energieconcern Delta, voor 75 procent eigenaar van Indaver, liet de voorbije weken al weten dat het naar Attero lonkt. Nu speelt het management van Indaver voor het eerst open kaart over het dossier. ‘We denken samen een mooie entiteit te kunnen vormen’, zegt Paul De Bruycker, de ceo van Indaver in ene gesprek met De Tijd.

Attero, de voormalige milieudivisie van energieconcern Essent, is vooral actief in de verwerking van huishoudelijk afval waarbij maximaal energie wordt gerecupereerd, één van de twee pijlers van Indaver. Attero is eigendom van 6 Nederlandse provincies en 116 gemeenten en verwerkt heel wat afval van die gemeenten.

‘Het is een mooie opportuniteit voor ons. Wij staan sterk in de dienstverlening aan de Vlaamse en Zeeuwse gemeenten en we geloven dat we een goede dienstverlener kunnen zijn aan nog meer Nederlandse gemeenten’, zegt De Bruycker. Over eventuele andere kandidaat-kopers is weinig bekend.

Indaver zegt dat het alvast extra afvalvolumes voor Attero’s installaties zou kunnen aanbrengen. ‘In Nederland kampt met overcapaciteit in afvalverwerking. Wij kunnen extra volumes aanleveren vanuit onze Ierse, Britse en Italiaanse filialen’

De Bruycker benadrukt dat Attero geen dossier is dat getrokken wordt door aandeelhouder Delta maar wel ‘een Indaver-project’ is. ‘We zijn wel heel blij dat we in deze fase van het dossier de steun van meerderheidsaandeelhouder Delta hebben gekregen’, zegt De Bruycker.

In de Nederlandse pers worden bedragen van 600 tot 800 miljoen euro geciteerd voor Attero. Indaver zegt dat het in theorie dergelijke overname zou kunnen financieren zonder zijn aandeelhouders te moeten aanspreken. ‘We hebben een sterke balans met nauwelijks schulden. We zijn in het verleden geen avonturen aangegaan en bouwden geen megalomane projecten’.

Kapitaalverhoging

Toch overweegt Indaver een kapitaalverhoging als het tot een samengaan met Attero zou komen. ‘Dat zou comfortabeler zijn’, zegt De Bruycker. De bestaande aandeelhouders, Delta, de Vlaamse overheid en een groep Vlaamse chemiebedrijven, zouden open staan voor de intrede van nieuwe financiële aandeelhouder. ‘Als die lange tijdshorizon heeft en als kernactiviteit investeert in infrastructuur, waar onze sector nauw bij aansluit’, licht De Bruycker een tipje van de sluier op.

‘Een eventuele kapitaalverhoging zou echter niet leiden tot fundamentele wijzigen van de aandeelhoudersstructuur’, benadrukt De Bruyckere. Met andere woorden: Delta, dat in 2006 de meerderheidsaandeelhouder werd van Indaver, zal hoofdaandeelhouder blijven.

Indaver, dat vorig jaar de omzet met 1,3 procent zag stijgen, is naast de verwerking van huishoudelijk afval ook een van de grootste Europese spelers in de verwerking van gevaarlijk industrieel afval, vooral van de chemie- en de farmasector. Ook op dit segment wil het Mechelse bedrijf groeien buiten de landsgrenzen.

Die internationalisering is ook nodig om toptechnologie betaalbaar te houden en de strengste milieunormen te halen. ‘Het Vlaamse hinterland is te klein om installaties van wereldniveau te kunnen bouwen’, zegt De Bruycker. Eén derde van het afval in de Antwerpse installaties van Indaver komt uit het buitenland.

Indaver ziet nog mogelijkheden voor nieuwe installaties vlakbij of op de terreinen van zijn industriële klanten. ‘Daar zijn we een partner om de cirkel van de grondstoffencyclus te sluiten’, zegt De Bruycker. Een voorbeeld: bij staalbedrijf Tata in IJmuiden verwerkt Indaver vervuild zoutzuur waar ijzer in zit. ‘We slagen er in om er zuiver zoutzuur en ijzeroxide te recupereren, zodat de klant dit weer kan gebruiken.’

‘We worden nog te veel gezien als een storter of verbrander van afval’, zucht De Bruycker. ‘Maar we recupereren zo veel mogelijk energie of grondstoffen. Vaak zorgen we zelfs dat het afval de bedrijfspoort niet verlaat. Binnen afzienbare tijd komt de helft van onze omzet uit de verkoop van energie, gerecycleerde grondstoffen en diensten om de materialenkringloop bij bedrijven te sluiten.’

In tegenstelling tot heel wat andere afvalverwerkers zet Indaver goede resultaten neer: de bedrijfskasstroom steeg voor het eerst boven de 100 miljoen euro. De crisis, die zorgt voor lagere afvalvolumes lijkt vooral de afvalophalers als Van Gansewinkel te treffen. ‘Al onze installaties zitten op dit moment vol. We zorgen dat we altijd meer afval hebben dan onze eigen installaties kunnen verwerken’, zegt De Bruycker.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud