Indaver overboden in strijd om Portugese EGF

EGF haalt het afval op van 6 op de 10 Portugezen. ©BELGAIMAGE

Afvalverwerker Indaver heeft een bod gedaan van 317,5 miljoen euro op de Portugese sectorgenoot EGF. Twee andere kandidaten in het privatiseringsproces van het afvalbedrijf boden echter meer, melden Portugese media.

De geïnteresseerden voor de privatisering van de Portugese afvalreus Empresa Geral de Fomento (EGF) konden tot donderdagavond een bod indienen. Deze week raakte bekend dat de Mechelse afvalverwerker Indaver zeker zou deelnemen aan de privatisering van EGF, die staat in voor de ophaling, transport en verwerking van het afval van 6 op de 10 Portugezen.

Volgens de Portugese krant Diário Económico heeft Mota-Engil het hoogste bod ingediend. Het Portugese industriële conglomeraat biedt 349,9 miljoen euro voor EGF.

De Spaanse bouwgroep FCC eindigde op de tweede plaats met 345 miljoen euro. Indaver eindigt met zijn bod van 317,5 miljoen euro op de derde plaats, voor het Portugese DST met 290,3 miljoen euro.

Winnaar nog niet bepaald

Dat Mota-Engil het hoogste bod indiende betekent nog niet helemaal dat de buit binnen is voor deze bieder. De offertes worden op vijf verschillende criteria beoordeeld: naast de prijs spelen ook de technische capaciteit, de financiële capaciteit, de 'geschiktheid' en het strategisch plan een rol.

Indaver zou ook op die niet-financiële punten sterk kunnen scoren. Het bedrijf onderstreepte in het dossier zijn uitgebreide sectorkennis en de ervaring die het heeft in de samenwerking met lokale besturen in Vlaanderen, Nederland en Ierland. 'De geboden bedragen liggen ook niet zo heel ver uit elkaar', klinkt het bij een bron bij het dossier.

Verwacht wordt wel dat de financiële component voor de cash-hongerige Portugese overheid een belangrijke rol speelt. Volgens Económico houden de biedingen van alle partijen rekening met de overname van 200 miljoen euro schulden. Het saldo zou in contanten worden vereffend.

Slechts vier van de zeven eerder geselecteerde kandidaten hebben een effectief bod uitgebracht. Bieders uit China, Brazilië en een Portugees-Frans consortium haakten af, onder meer door de financiële onrust na de problemen bij de holding van de zakenfamilie Espírito Santo van de gelijknamige bank.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud