Advertentie
Advertentie

Investeringsreus Blackstone neemt milieuparel Desotec over

©Wouter Van Vooren

De Amerikaanse investeerder Blackstone wordt de nieuwe eigenaar van Desotec. De private-equityreus waardeert het West-Vlaams milieutechnologiebedrijf op zo'n 800 miljoen euro, vernam De Tijd.

Blackstone heeft zijn concurrenten in snelheid genomen door een niet te weigeren bod op tafel te leggen. Volgens onze informatie waardeert de Amerikaanse investeringsreus Desotec op ongeveer 20 keer de verwachte brutobedrijfswinst (ebitda) van dit jaar.

Blackstone - de hoofdaandeelhouder van de Onderneming van het jaar Stow - gaf onder meer de Franse investeringsfondsen Astorg, Eurazeo en PAI (de eigenaar van A.S. Adventure) het nakijken. Daarvoor verdwenen ook al de investeringsfondsen CVC, Warburg Pincus en Permira uit de biedstrijd, net als ondernemer Filip Balcaen, die in zee was gegaan met de investeringsreus KKR.

800 miljoen
Waardering
Volgens onze informatie waardeerde de Amerikaanse investeringsgroep Desotec bij de eerste biedronde op 800 miljoen euro.

Blackstone lost EQT, het investeringsvehikel van de steenrijke Zweedse familie Wallenberg, af als meerderheidsaandeelhouder. Het Scandinavische fonds werkte sinds eind vorig jaar aan de verkoop van zijn meerderheidsbelang in Desotec. EQT realiseert een forse meerwaarde. Toen het enkele jaren geleden in Desotec stapte, waardeerde het de groep uit Roeselare op 250 à 350 miljoen euro. Ook het management onder leiding van CEO Mario Hertegonne, dat herinvesteert in de nieuwe constructie met Blackstone, doet een goede zaak.

Dat is ook het geval voor de families Donck en Desimpel, die via hun vehikel 3D betrokken zijn als co-investeerder. 3D zou een van de aandeelhouders zijn van het vehikel waarin ook het management participeert. Frank Donck (bestuurder bij onder meer KBC, Barco en Elia) was tot nu toe voorzitter van Desotec. Hij was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. Alain Bostoen, de CEO van het chemiebedrijf Christeyns en medebestuurder van Donck bij KBC, was onafhankelijk bestuurder bij het milieutechnologiebedrijf.

Moleculaire spons

Desotec was aanvankelijk gespecialiseerd in installaties voor waterzuivering en slibverwerking. Maar vanaf 1995, vijf jaar na zijn oprichting, ging het zich specialiseren in filtersystemen met actieve kool als basisingrediënt. Die filters werken als een moleculaire spons die verontreinigende moleculen capteert uit (afval)water, vervuilde bodems en gas. De klanten van het bedrijf - een waaier van industriële bedrijven - huren Desotecs filterinstallaties, die mobiel en verplaatsbaar zijn. Als de actieve kool na verloop van tijd verzadigd is, recycleert het bedrijf die in zijn pyroliseovens.

Desotec is gespecialiseerd in filtersystemen met actieve kool als basisingrediënt. Die filters werken als een spons die verontreinigende moleculen capteert uit (afval)water, vervuilde bodems en gas.

Het bedrijf kent een forse groei. Het jaar voor de instap van EQT was Desotec goed voor een omzet van 50 miljoen euro en een ebitda (brutobedrijfswinst) van 20 miljoen. Vorig jaar zou dat respectievlijk 84 miljoen en 36 miljoen geweest zijn. Dit jaar zal de brutobedrijfswinst naar verwachting uitkomen op 38 à 40 miljoen. Die groei gebeurde volledig op eigen kracht, zonder overnames.

Blackstone wordt de derde financiële hoofdaandeelhouder van Desotec sinds 2011. Dat jaar kocht het investeringsfonds AAC Capital de West-Vlaamse groep. Zes jaar later gaf AAC de fakkel door aan EQT. Voor de instap van die investeerders was Desotec in de handen van topman Joost Desmet en de familie Sobry, die ook de eigenaar is van het zoutbedrijf Zoutman.

EQT werd bij de deal geadviseerd door de zakenbank Rothschild en de advocaten van Freshfields, het management door Baker McKenzie. Het fusie- en overnamehuis Lincoln en de advocatenkantoren Simpson Thacher en Stibbe stonden Blackstone bij.

Desotec

  • Activiteit: maakt filtersystemen met actieve kool als basisingrediënt en recycleert die na gebruik. Bedrijven huren Desotecs filterinstallaties, die mobiel en verplaatsbaar zijn.
  • Oprichting: 1990 door Joost Desmet (toenmalig CEO) en de familie Sobry.
  • Aandeelhouders: Blackstone en management.
  • Omzet (2020): 84 miljoen euro (schatting).
  • Brutobedrijfswinst (ebitda, 2020): 36 miljoen euro (schatting).
  • Hoofdzetel: Roeselare.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud