Jan De Nul gaat Northwester II bouwen

Jan De Nul gaat funderingen en windmolens installeren voor Northwester II ©doc

De Belgische baggergroep Jan De Nul gaat het zevende windpark voor de Belgische kust bouwen.

Daarvoor gaat de baggergroep uit Aalst in zee met windparkontwikkelaar Parkwind, het filiaal van de groep Colruyt. Die kreeg vorig jaar groen licht van de overheid om het offshorepark 48 kilometer voor de kustlijn van Zeebrugge te ontwikkelen.

Jan De Nul zal de funderingen en de kabels voor de 23 windmolens leggen en ook het transport van de turbines naar het park verzorgen. Die turbines hebben een capaciteit van 9,5 MW en een rotordiameter van 164 meter. Ze zijn daarmee de grootste ter wereld. De werken starten in juni volgend jaar.

Als Northwester II in 2020 klaar is, zal hij elektriciteit opwekken voor 220.000 gezinnen. Het is de derde keer dat Jan De Nul samenwerkt met Parkwind voor de bouw van een windpark. Dat was eerder onder meer het geval voor het offshore windpark Nobelwind, eveneens voor de Belgische kust.

Het Belgische baggerbedrijf bouwde ook al andere windmolenparken op zee in onder meer Denemarken, Duitsland en Taiwan.

Eerder raakte al bekend dat Northwester II, samen met de nieuwe offshore windmolenparken Mermaid en Seastar, het moeten doen met lagere overheidssubsidies. De steun werd verlaagd tot 79 euro per MWh, wat veel minder is dan de 138 euro per MWh bij vorige projecten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect