Janssen begint met boringen naar aardwarmte

Er waren heel wat obstakels bij het project van Janssen Pharmaceutica. ©Lieven Van Assche

Janssen Pharmaceutica is begonnen met boorwerken om zijn gebouwen in Beerse te verwarmen met water uit de ondergrond. Het geothermieproject liep twee jaar vertraging op, maar lijkt nu op koers.

Op de bedrijfsterreinen van Janssen Pharmaceutica in Beerse zijn de werkzaamheden begonnen om de komende zes maanden twee schachten van 2,4 kilometer diep te boren. Het farmabedrijf wil uit de diepe ondergrond warm water halen om zijn gebouwen te verwarmen.

Janssen, bekend van medicijnen als Daktarin en Imodium, heeft in Beerse twee farmafabrieken waar de onderzoeksactiviteiten voor nieuwe geneesmiddelen zijn gehuisvest. Er werken zo’n 4.000 mensen. Het farmabedrijf legt op de site een warmtenet aan met 3,7 kilometer buizen om de gebouwen te verwarmen.

Obstakels

De warmte moet uit water uit de diepe ondergrond komen. Eens opgepompt heeft het grondwater een temperatuur van 85 °C en wordt de warmte via een warmtewisselaar overgebracht op het gesloten circuit van het warmtenet. Het afgekoelde water wordt via een tweede pijp weer in de ondergrond geïnjecteerd, waar het vanzelf weer op temperatuur komt.

40 miljoen
Janssen Pharmaceutica investeert 40 miljoen euro in het geothermieproject in Beerse.

De boorwerkzaamheden hadden in 2017 moeten beginnen, maar enkele obstakels verhinderden dat. Omdat geothermie nog in de kinderschoenen staat, was het wachten tot de wetgeving daarover op punt stond.

Bovendien wilde Janssen financiële garanties. Ondanks jaren van voorafgaand studiewerk kan het zijn dat het grondwater niet warm genoeg is of dat er niet voldoende water wordt opgepompt. Vooraleer met het boren te beginnen ging Janssen dan ook op zoek naar een verzekeraar die het risico wilde indekken.

Met het geothermieproject is een investering van 40 miljoen euro gemoeid. 7,5 miljoen euro is afkomstig van subsidies uit Vlaanderen en Europa.

Besparing

‘We zijn het eerste bedrijf in Vlaanderen dat volop inzet op geothermie en hopen een voorbeeld te zijn voor andere Vlaamse geothermieprojecten’, zegt CEO Stef Heylen. ‘We kunnen er een jaarlijkse besparing van 15.900 ton CO2 mee realiseren, waardoor we onze uitstoot met 30 procent reduceren.’

Janssen is niet de enige die zich op diepe geothermie gooit. In Mol boorde het onderzoekscentrum VITO 3,3 kilometer diep op zoek naar warm water om zo’n 2.000 woningen te kunnen verwarmen. Maar het rendement viel lager uit dan voorzien. Voorlopig worden enkel de gebouwen van VITO en het nabijgelegen Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) met geothermie verwarmd.

Uit het project ontstond afgelopen zomer de spin-off Hita. Die wil de komende tien jaar geothermie doen doorbreken met de bouw van tien nieuwe centrales.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud