Kachelfabrikant Flam getroffen door strengere regelgeving

Flam fabriceert kachels. ©BELGA

Het ruim 80 jaar oude familiebedrijf uit Sint-Truiden gaat waarschijnlijk uitdoven.

Flam, de Truiense specialist in gas- en houthaarden, gaat zijn activiteiten stelselmatig afbouwen, waardoor 22 jobs op de helling staan. Dat meldt het bedrijf woensdag in een persbericht. De steeds strengere ecologische regels voor kachels liggen mee aan de basis van de herstructurering.

'De regelgeving om apparaten op de markt te brengen wordt steeds strenger. In veel media wordt ook gezegd dat kachels vervuilend zijn, maar alles wordt daar op één hoop gegooid. Daardoor zijn mensen onzeker of ze nog een kachel moeten kopen', legt CEO Huguette Balas uit.

'Haarden zijn geëvolueerd van klassieke verwarmingselementen naar luxe designitems. Ook dat heeft er mee toe geleid dat de vraag naar haarden zwaar teruggevallen is. Een situatie die niet langer houdbaar is.'

Overname

Bovendien kreeg het bedrijf te maken met een afgesprongen overname door een Duitse sectorgenoot. 'We hadden na acht maanden onderhandelen met een Duitse fabrikant gehoopt op een overname, maar in de laatste rechte lijn ging het fout', zegt Balas. 'Dat heeft ons verplicht om snel duidelijkheid te scheppen in het belang van onze mensen.'

Het gaat overigens al langer moeilijk bij Flam. In het boekjaar dat eind juni 2018 afliep was er 2,7 miljoen euro nettoverlies, tegenover 5 miljoen het jaar ervoor. De omzet is niet bekend. Het bedrijf trof al diverse maatregelen om de situatie recht te trekken, zoals een kapitaalverhoging van 3,5 miljoen euro midden vorig jaar.

Patenten

Balas zegt dat het bedrijf nu gaat herstructureren en dat alle opties open zijn, ook een voortzetting van de activiteiten onder een nieuwe aandeelhouder. In het persbericht luidt het dat het bedrijf 'aan het bekijken is om onze gebouwen en infrastructuur te verkopen'. De patenten en de technologie worden bovendien in de etalage gezet, zodat de naam en de kennis behouden blijven. 'Dat laatste is bijna rond. We geven onszelf tot het bouwverlof', stelt Balas.

22 werknemers kunnen hun job verliezen. De bedienden zullen in opzeg worden geplaatst, maar de 17 arbeiders moeten tot het bouwverlof afwachten. Zij staan in voor de dienst na verkoop en de afhandeling van de geplaatste bestellingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect