Advertentie
Advertentie

Katoen Natie bekijkt aankoop ‘Duitse Indaver'

EEW produceert energie uit afval. ©rv

Het Zweedse investeringsfonds EQT van de familie Wallenberg zet het Duitse afvalverwerkingsbedrijf EEW in de etalage. Katoen Natie, dat onlangs Indaver overnam, zegt het dossier te zullen bekijken.

‘We hebben nog geen officieel dossier gezien’, zegt topman Fernand Huts van Katoen Natie, ‘maar de verkoop van het Duitse afvalverwerkignsbedrijf EEW zit in de markt. Veel meer kan ik er niet over zeggen want details zijn er niet. We weten niet hoeveel procent de familie Wallenberg zal verkopen, wat de schuldgraad is van EEW of wat de mogelijke vraagprijs zou kunnen zijn’.

De logica, aldus Huts, is dat EQT eerst een teaser rondstuurt - een korte inhoud van een tiental bladzijden waarin EEW in wordt voorgesteld - en dat kandidaat-kopers op basis daarvan hun interesse laten blijken. Huts: ‘Of ik geïnteresseerd ben? Als ik een teaser ontvang, ga ik die zeker bekijken. Voor elk vrouw die uitdaagt, hebben we interesse (lacht). Maar voor alle duidelijkheid: we hebben nog geen dossier’.

De verkoop van EEW wordt begeleid door Morgan Stanley, de zakenbank die in het voorjaar ook de Zeelandse nutsgroep Delta bijstond inj de verkoop van Indaver Katoen Natie was toen niet aangeschreven om een offerte in te dienen, omdat het niet actief was in de afvalverwerkingssector. Huts besliste uiteindelijk mee te dingen na een bericht in de krant dat Indaver te koop was.

Hij won tot ieders verrassing het pleit - naar eigen zeggen dank zij zijn snelle beslissingskracht - en gaf grote spelers als het Franse Suez environnement, het Belgisch-Nederlands Waterland, het Chinese Fosun ....en het Zweedse EQT het nakijken. Nu zet EQT op zijn beurt zijn Duits afvalverwerkingsbedrijf EEW Energy from Waste, een ex-E.ON bedrijf, in de etalage. En deze keer kreeg Huts, als kersvers afvalverwerker, wel talrijke vragen van bankiers of hij interesse had.

Het Zweedse investeringsfonds van de Wallenbergs nam in maart 2013 een belang van 51 procent in EEW. Dit jaar kocht het de overige 49 procent. In die twee jaar zette EQT een uitgebreide schoonmaakoperatie bij de Duitse afvalverwerker op touw en werd het management versterkt met mensen uit de afval en de energiesector (Veolia, ABB Power en Thüga). Blijkbaar acht EQT het bedrijf nu rijp voor de verkoop.

EEW zet afval om in energie en noemt zichzelf de Duitse nummer een in de sector. Het baat 19 afvalverbrandingsovens uit, waarvan 13 in volle eigendom. Het heeft een afvalverwerkingscapaciteit van circa 4,9 miljoen ton en produceerde vorig jaar 1.900 Gwh elekctriciteit en 3.000 Gwh stoom voor industrieel gebruik. In omzet is het ongeveer even groot als Indaver. Behalve Duitsland, waar het overal aanwezig is, is EEW ook actief in Luxemburg en Nederland.

Op basis van de aankoopprijs van EQT wordt EEW gewaardeerd op een slordige 1,3 miljard euro. Veel geld, zeker voor Katoen Natie dat dit jaar al 842 miloen euro neertelde voor Indaver en daardoor zijn schuldpositie ziet verhogen tot ongeveer 1,1 miljard euro. Op de markt van de afvalverwerking is momenteel een grote consolidatie aan de gang en er staat veel te koop. De kans is echter klein dat grote spelers als Suez Environnement zich ook deze keer de kaas van het brood laten eten door een ‘kleine garnaal’ als Katoen Natie.

Huts heeft nochtans grote plannen met het winstgevende Indaver dat de achtste poot wordt van zijn logistieke groep.  Afval wordt een steeds belangrjikere markt, zegt Huts. Toen hij Indaver in maart kocht verklaarde hij dat het zijn ambitie is om zijn afvalverwerkingsgroep de volgende vijf jaar in omvang te verdubbelen. Met EEW zou dat in een klap klaar kunnen zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud