'Kerncentrales blijven open als ze rendabel zijn'

Gérard Mestrallet, de topman van GDF-Suez (Foto: AFP).

Als de Belgische regering beslist de levensduur van de kerncentrales van GDF-Suez te verlengen, zal de Franse energiereus alleen noodzakelijke investeringen doen als die rendabel zijn. Dat heeft Gérard Mestrallet, de topman van GDF-Suez, maandagavond gezegd.

De kerncentrales van GDF-Suez sluiten normaal in 2015. 'Als aan ons gevraagd wordt de centrales te sluiten, dan kunnen we dat', zei topman Gérard Mestrallet tijdens een seminarie in Frankrijk.

'Als ze willen dat de levensduur van de centrales verlengd wordt, moeten we investeren. Dat komt neer op ongeveer 1 miljard euro voor de drie betrokken reactors. Voor ons zal dat een compleet rationele investering zijn', zei de topman van de energiereus.

'De investering moet rendabel zijn en beantwoorden aan onze criteria. Als dat niet het geval is, dan investeren we niet. Voor ons is dit een investering als een andere', voegde hij eraan toe.

Kernuitstap

Volgens de wet op de kernuitstap van 31 januari 2003, van de paars-groene regering Verhofstadt I, moeten de drie oudste kerncentrales in 2015 worden gesloten, Doel III in 2022, Tihange II in 2023 en Doel IV en Tihange III in 2025.

In oktober 2009 sloot de regering-Van Rompuy een protocolakkoord met GDF Suez, het moederbedrijf van uitbater Electrabel, dat stelde dat de levensduur van Doel I, Doel II en Tihange I met tien jaar wordt verlengd in ruil voor een nucleaire rente.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud