Kernreactor Tihange 3 vervroegd stilgelegd

De centrale van Tihange. ©BELGA

De kernreactor van Tihange 3 is in de nacht van woensdag op donderdag stilgelegd, en zal vanaf 2 januari opnieuw werken. Daarmee wordt een sluiting in maart uitgesteld.

Tot de korte sluiting tussen Kerst en Nieuwjaar werd eind oktober al besloten, lichtte Anne-Sophie Hugé, woordvoerster van Electrabel, toe in het VRT-ochtendnieuws. 'Het verbruik ligt nu lager, en zo kunnen we de reactor tien dagen langer laten draaien in maart, wat nog een koude wintermaand kan zijn.'

Met de stillegging wordt brandstof bespaard. De onderhoudsbeurt zal dan starten op 24 maart in plaats van 14 maart zoals eerder was gepland, en zal volgens de planning duren tot 12 mei.

Tihange 3 lag eerder deze maand nog twee dagen stil door een brand in het hoogspanningsstation. De reactor moet nog dienen tot 2025 - dit was al langer zo gepland, de verlenging van de levensduur van kernreactoren van 2015 tot 2025 slaat op Doel 1 en 2. Doel 4, de reactor die op non-actief stond nadat er vermoedelijk sabotage werd gepleegd, is sinds vorige week weer operationeel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud