Advertentie
Advertentie

Kernuitstap in 2025 kost GDF Suez 5,2 miljard

De centrale van Tihange (foto Belga) ©BELGA

De geplande sluiting van alle Belgische Electrabel-kernreactoren tegen 2025 kan eigenaar GDF Suez liefst 5,2 miljard euro kosten. Dat blijkt uit een berekening van de Franse energiereus in het kader van zijn halfjaarresultaten. De groep boekte in de eerste jaarhelft een groepswinst van 1,7 procent (-25%).

De regering-Di Rupo besliste recent om de sluitingskalender van de Belgische kerncentrales definitief vast te leggen. De reactoren Doel 1 & 2 sluiten al in 2015. De andere 5 reactoren moeten tussen 2022 en 2025 onherroepelijk sluiten, besliste de regering op 19 juli. Later dit jaar moet het wetsontwerp ook door het parlement goedgekeurd worden.

Indien zo’n scenario werkelijkheid wordt, en België na 2025 geen enkele nucleaire activiteit meer heeft, zal GDF Suez zijn nucleaire activiteiten zwaar moeten afboeken. De energiereus die geleid wordt door Gérard Mestrallet haalt traditioneel forse winsten met zijn Belgische kerncentrales.

Het bedrag van 5,2 miljard euro, werd gisteren niet openlijk genoemd door GDF Suez, maar is wel terug te vinden in een uitgebreid financieel verslag. Het bedrag ligt liefst 4 miljard euro hoger dan bij een gelijkaardige oefening zes maanden geleden. Toen ging GDF Suez uit van een afwaardering van 1,2 miljard euro als België de Electrabel-centrales definitief stillegt.

Opmerkelijk is dat GDF Suez er desondanks van uit gaat dat België de recent besliste kernuitstap niet echt zal uitvoeren. ‘Kernenergie zal nodig zijn om de energiebevoorrading van België ook na 2025 te verzekeren’, klinkt het bij GDF Suez. Met andere woorden: Mestrallet rekent erop dat hij de toekomstige regeringen wel zal kunnen overtuigen om de wet op de kernuitstap weer aan te passen.

Mestrallet slaagde er eerder al gedeeltelijk in om de sluiting van de kerncentrales uit te stellen. Met toenmalig premier Herman Van Rompuy (CD&V) werd afgesproken dat de reactoren Doel 1&2 en Tihange 1 toch 10 jaar langer open mochten blijven. Dat akkoord uit 2009 werd echter nooit uitgevoerd. De huidige regering besliste om Doel 1&2 toch te sluiten. Tihange 1 mag wel 10 jaar langer open blijven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud