Advertentie
netto

Kleine energieleveranciers bieden geen vaste contracten meer aan

©REUTERS

Meerdere kleinere energieleveranciers bieden tijdelijk geen vaste contracten meer aan. Door de hoge elektriciteits- en gasprijzen dreigen de leveranciers hun broek te scheuren aan een vast contract.

Onder meer Octa+ besliste deze week alleen nog energiecontracten met een variabele prijs aan te bieden. Dat bevestigt commercieel directeur Vincent Declerck aan het persagentschap Belga. 'We bieden vanaf oktober geen vaste contracten meer aan voor elektriciteit en aardgas.'

De reden zijn de exploderende marktprijzen voor zowel stroom als gas. Leveranciers nemen een risico door op dit moment vaste contracten te verkopen. 'Klanten die vandaag een vast contract kiezen, kunnen, als de prijzen beginnen te zakken, binnen de maand weg', zegt Declerck. 'Maar wij kunnen voor jaren vastzitten aan energie die we duur hebben ingekocht.'

Ook voor de klant zelf zijn vaste contracten op dit moment niet interessant, zegt de commercieel directeur. De voorschotten voor een vast contract worden berekend op basis van de huidige historisch hoge prijs. Dat betekent dat klanten voorschotfacturen in de bus krijgen die drie maal zo hoog liggen.

Financiële moeilijkheden

Ook de energieleverancier Mega gaat geen vaste contracten meer aanbieden, zegt een woordvoerder. Het gaat om een tijdelijke maatregel in afwachting van lagere prijzen. Meerdere andere kleinere leveranciers zouden eveneens tijdelijk afstappen van het aanbieden van vaste contracten, wegens te grote financiële risico's.

Voor de leveranciers belooft het een spannende winter te worden. In de sector valt te horen dat kleinere spelers overkop kunnen gaan door de prijsexplosies. Enkele leveranciers proberen hun cashpositie te beschermen door de maandelijkse voorschotten op te trekken. Sommige zijn ook gestopt met het aannemen van nieuwe klanten om te vermijden dat ze grote bedragen moeten prefinancieren voor de aankoop van stroom en gas tegen recordprijzen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud