Advertentie

Klimaatactivisten veroveren plek in raad van bestuur Exxon Mobil

©REUTERS

De aandeelhouders van Exxon Mobil hebben het activistische hefboomfonds Engine No. 1 twee zitjes in de raad van bestuur bezorgd. De kans is groot dat de oliereus straks een groenere koers moet gaan varen.

Het is een pittige dag voor de oliereuzen. Nadat een Nederlandse rechter eerder op woensdag het Brits-Nederlandse Shell al dwong tot een versnelde vermindering van zijn CO2-uitstoot, wordt ook de Amerikaanse grootmacht Exxon Mobil de arm omgewrongen om meer aan het klimaat te denken.

Op de jaarlijkse algemene vergadering van het miljardenbedrijf stond woensdag de conclusie van een ongelijk ogende strijd op het programma. Het activistische hefboomfonds Engine No. 1 - goed voor 0,02 procent van de aandelen - probeerde er met de nominatie van 4 kandidaten zitjes in de raad van bestuur te veroveren. CEO Darren Woods en de rest van het management voerden dan weer maandenlang campagne om de luis in de pels te weren.

Een decennium geleden was die strijd wellicht snel beslecht geweest. Exxon Mobil was jarenlang een cashmachine die trouw dividenden spuwde, met tevreden aandeelhouders tot gevolg. Maar de motor van Exxon Mobil sputtert al een tijdje, in een wereld in volle energietransitie. Pandemiejaar 2020 was op dat vlak een uitschieter, met een verlies van 22 miljard dollar, maar Exxon was al langer op de sukkel.

Klein duimpje

En dus hadden aandeelhouders wel oren naar de ideeën van het klein duimpje dat zich kwam moeien met de reus. Engine No. 1 is een initiatief van een clubje veteranen uit de beurswereld, die zich als doel hebben gesteld te wegen op het klimaatbeleid van grote vervuilers. De naam is afgeleid van de eerste brandweerkazerne in San Francisco, wat de missie aardig vat: ze willen de brandende wereld blussen.

Volgens Engine No. 1 zit er meer toekomst in Exxon Mobil als er een radicaal groenere koers wordt gevaren, in plaats van de conservatieve fossiele strategie van de groep. Een idee waar veel aandeelhouders voor gewonnen blijken. Onder andere zwaargewicht Blackrock, de Californische pensioenreus CalPERS en stemadviesverlener ISS schaarden zich in aanloop naar de algemene vergadering achter de kandidaten van het hefboomfonds.

Dinosaurus

Uiteindelijk stemden de aandeelhouders van Exxon met Gregory Goff en Kaisa Hietala twee van de vier kandidaten van Engine No. 1 de raad van bestuur in. Een pijnlijke nederlaag voor Woods, aangezien de stemming als een referendum over zijn beleid werd gepercipieerd. Vraag is nu of de CEO kan aanblijven, of de eer aan zichzelf houdt.

Voor Engine No. 1 begint het echte werk nu pas. Via zijn nieuwe bestuurders wil het activistische fonds Exxon op een groener pad zetten en zo ook de cijfers op lange termijn weer opkrikken. Het probeert naar eigen zeggen een 'door fossiele brandstoffen aangedreven dinosaurus' van uitsterven te redden, door een coherent plan om te overleven in een veranderende wereld op tafel te leggen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud