Kremlin heerst weer over Russische olie

President Poetin beklinkt de deal met Igor Sechin, de ceo van Rosneft - Foto Reuters

Na het 'wildewestenkapitalisme' van de jaren negentig is de Russische oliesector weer stevig in de greep van het Kremlin. Staatsoliereus Rosneft neemt met de zegen van Moskou olieproducent TNK-BP over en onttroont zo ExxonMobil als grootste beursgenoteerde olieproducent ter wereld.

De kogel is door de kerk. Rosneft neemt voor zo'n 55 miljard dollar de Russische olieproducent TNK-BP over van de huidige eigenaars, een groep Russische oligarchen en de Britse oliereus BP.

BP ontvangt voor zijn belang van 50 procent 17,1 miljard dollar (13,1 miljard euro) cash, plus een belang van 12,84 procent in Rosneft. Bovendien koopt BP voor 4,8 miljard dollar cash een extra belang van 5,66 procent in Rosneft. De Britten hadden al 1,25 procent in de Russische groep, zodat ze na de deal in totaal 19,75 procent zullen controleren. Het gros van de resterende aandelen - 75 procent - is in handen van het Kremlin.

Voor het Kremlin is de deal een opsteker. Moskou verloor grotendeels de controle over de Russische energiesector tijdens de chaotische privatisering van de jaren negentig, toen oligarchen als Roman Abramovitsj of Mikhail Khodorkovsky miljarden verdienden door voor een prikje oliebedrijven op te kopen.

Het Kremlin zette tien jaar geleden de tegenaanval in, door op controversiële wijze oliereus Joekos uit de handen van Khodorkofsky te wrikken en bij Rosneft in te brengen. De vier oligarchen die samen met BP TNK-BP controleerden, worden wél vorstelijk vergoed. Maar de slotsom is dat het Kremlin nu weer meer dan de helft van de Russische olieproductie controleert.

De Russische 'oliekampioen' zou meteen ook het Amerikaanse ExxonMobil nipt onttronen als de grootste beursgenoteerde oliegroep ter wereld, met een dagelijkse productie van 4,5 miljoen vaten per dag.

Tot jolijt van het Kremlin: 'Een goede business voor een goede prijs', liet president Vladimir Poetin weten via persbureau Interfax. 'Dit is niet alleen voor de Russische energie een goed zaak, maar ook voor de hele Russische economie.'

Voor BP komt er zo een elegante oplossing uit de bus voor het jarenlange moeilijke samenleven binnen TNK-BP. De joint venture leverde miljardenwinsten op, maar ook heel veel conflicten met de andere aandeelhouder, AAR, waar vier Russische miljardairs achter schuilgaan.

Een kleine week geleden waren er al mediaberichten dat Rosneft de aandelen van vier Russische miljardairs in TNK-BP zou overnemen voor 28 miljard dollar. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud