Krimpend verlies Belgische kerncentrales doet Engie deugd

Omdat de Belgische kerncentrales in 2019 minder platlagen dan verwacht, daalde het verlies van de nucleaire tak van moeder Engie. ©Photo News

De nucleaire tak van de Franse energiereus Engie kon de verliezen sterk terugdringen, met dank aan de Belgische kerncentrales.

Engie slaagde er in de eerste negen maanden van 2019 in zijn winst met 9 procent te doen stijgen naar 3,8 miljard euro. Vooral de onverwachte halvering van de schulden van de nucleaire tak heeft een positieve impact. Die forse verbetering is toe te schrijven aan de Belgische kerncentrales, die dit jaar minder stillagen dan verwacht. Het totale verlies van de nucleaire tak daalde van 539 miljoen euro naar 239 miljoen. Daarnaast kon Engie de prijzen voor nucleaire energie opdrijven. 

56%
Verlies
Het verlies van de nucleaire tak van Engie daalde met 56 procent.

Engie kreeg vorig najaar klappen toen zes van de zeven Belgische kerncentrales werden stilgelegd. De voorbije twee jaar begon de ouderdom van de kerncentrales te wegen. Door betonschade, lekken en andere logistieke problemen zoals te hoge temperaturen van bijvoorbeeld de pompen werden de kerncentrales in Doel en Tihange meermaals tijdelijk gesloten.

Schuldgraad

De netto financiële schulden van Engie zijn gestegen naar 26,7 miljard euro, dat is 3,4 miljard euro meer sinds het begin van dit jaar. Dat geld is naar de aandeelhouders gestroomd in de vorm van het dividend, maar ook naar de overname van TAG, het pijpleidingenonderdeel van het Braziliaanse staatsolieconcern Petrobras. Met die deal was een bedrag gemoeid van 8,6 miljard dollar (7,76 miljard euro). 

Zonder die overname liep de schuldgraad (de ratio tussen de financiële nettoschulden en de brutobedrijfswinst) na de eerste negen maanden van 2019 op tot 2,5, een lichte stijging tegenover 2018. Voor het eind van het jaar hoopt Engie die schuldgraad onder of gelijk aan 2,5 te kunnen houden. Voor het overige heeft Engie zijn prognoses voor dit jaar bevestigd. De groep rekent op een nettowinst tussen 2,5 en 2,7 miljard euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud