Advertentie
Advertentie

Lage rente duwt winst Fluxys lager

Pascal De Buck, de ceo van Fluxys Belgium ©Dieter Telemans

De lage rente weegt op de winst van Fluxys Belgium. De formule die de winstmarge van de Belgische gasnetbeheerder regelt is immers afhankelijk van de OLO-rente.

Fluxys Belgium  heeft in het eerste kwartaal 123 miljoen omzet geboekt, een daling van 3,9 procent tegenover vorig jaar. Fluxys kon minder capaciteit in zijn gaspijpleidingen verkopen aan energiebedrijven, maar kreeg ook af te rekenen met de impact van de lage OLO-rente. Die rente beïnvloedt immers de tarieven en de winstmarge die Fluxys mag aanrekenen in ons land.

Die lage rente drukte ook vorig jaar flink op de cijfers, gaf het management van Fluxys aan op de aandeelhoudersvergadering. 'Het rendement op de OLO is dit jaar naar ene nieuw dieptepunt gezakt, dat is een uitdaging voor het bedrijf', gaf de kersverse CEO Pascal De Buck aan.

De nettowinst ging vorig jaar met 12 procent achteruit tot 60,4 miljoen euro. Het dividend daalt van 1,32 euro per aandeel bruto naar 1,2 euro per aandeel. Dat komt neer op 0.9 euro netto.

Om de impact van de lage rente te counteren gaat Fluxys verder met programma's om de efficiëntie te verbeteren, zegt De Buck. Hij wijst er echter ook op dat de winst van de groep ook afhankelijk is van de gereguleerde activa die Fluxys beheert. 'Die stijgen door nieuwe investeringen zoals de verbinding tussen de lng-terminal in Duinkerke en onze hub in Zeebrugge', zegt De Buck. 

Vorig jaar investeerde Fluxys Belgium 94 miljoen euro. Dit jaar bedraagt het investeringsbudget ruim het dubbele: 192 miljoen euro. Daarvan was in het eerste kwartaal al 36 miljoen euro uitgevoerd. De tweede aanlegsteiger in Zeebrugge, die momenteel gebouwd wordt, zal ein dit jaar klaar zijn.

De aandeelhouders keurden alle agendapunten bijna unaniem goed. Onder meer de bestuursmandaten van voorzitter Daniël Termont, Luc Hujoel en Christian Viaene werden verlengd. Andries Gryffroy, de enegriespecialist van de N-VA en de voormalige voorzitter van het Vlaams Energiebedrijf, werd benoemd tot nieuwe bestuurder.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud