Lampiris blijft fors groeien

Foto HH ©Ger Loeffen/Hollandse Hoogte/Hollandse Hoogte

Energieleverancier Lampiris heeft in het derde kwartaal zijn klantenbestand met bijna 11 procent zien toenemen in vergelijking met het kwartaal ervoor. De cijfers bevestigen het tanende marktaandeel van marktleider Electrabel, zoals eerder deze maand al bleek uit cijfers van energieregulator VREG.

Op 30 september telde Lampiris 585.452 aansluitingspunten (EAN). Dat is 10,8 procent meer dan op het einde van het tweede kwartaal. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar oogt de stijging met 52,4 procent nog een stuk spectaculairder.

Vlaanderen blijft de hoofdbrok vormen van het klantenbestand van Lampiris. Maar dat verbergt wel enkele verschillen per regio. Zo heeft het bedrijf bijna dubbel zoveel aansluitingen voor stroom als voor gas in Wallonië. In Vlaanderen liggen die aantallen vrijwel gelijk. Ook in Brussel zijn er meer stroom- dan gasklanten.

Met de cijfers bevestigt Lampiris de dalende marktaandeeltrend voor marktleider Electrabel, die blijkt uit de cijfers die energieregulator VREG eerder deze maand publiceerde. Naast Lampiris zijn Essent, Nuon en Eneco de grote winnaars in dat verhaal.

Groeikapitaal

De Tijd berichtte begin oktober dat Lampiris  op zoek ging naar vers kapitaal om zijn groei te ondersteunen. Het bedrijf mandateerde onlangs adviseurs om de operatie te begeleiden. Het proces zit nog in een prille fase, maar de operatie moet enkele tientallen miljoenen euro in het laatje brengen.

Bruno Vanderschueren, de mede-oprichter van Lampiris, bevestigde de plannen voor een kapitaalronde. ‘We hebben geen extra middelen nodig voor onze bestaande klantenportefeuille, want we kunnen de bestaande groei autonoom financieren. Maar we willen ons wel voorbereiden op mogelijke opportuniteiten op de markt’, zei hij. Vanderschueren benadrukt dat Lampiris zijn zelfstandigheid wil bewaren. ‘We willen ons niet verbinden met een bestaande speler in de energiesector.’

Dat de ambities van Lampiris groot zijn bleek vorig jaar al toen het bedrijf samen met de investeringsmaatschappijen Gimv en SRIW mee streed voor de overname van de energieleverancier Nuon Belgium. Maar die buit werd binnengehaald door het Italiaanse Eni (Distrigas).

Bruno & Bruno

Sinds de oprichting in 2003 controleert Vanderschueren Lampiris samen met de medestichter Bruno Venanzi. De Luikse groep is de vierde energieleverancier op de Belgische markt en biedt in de drie Belgische gewesten groene elektriciteit en aardgas aan voor gezinnen en kleine ondernemingen. Het is ook beperkt actief in Frankrijk, maar heeft geen eigen productiepark.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud